livios logo

"Maak grondsondering verplicht"

Bouwbedrijven willen een verplichte grondsondering vóór de verkoop van een bouwgrond. Dat meldt Het Journaal. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft wel oren naar dat voorstel.

grondsondering sondering stabiliteit rupsvoertuig

Wordt een grondsondering binnenkort verplicht?


  

Een grondsondering brengt de stabiliteit van je bouwgrond in kaart. Op basis van de resultaten, bepaalt je architect en/of bouwbedrijf welke fundering het meest geschikt is.

Slechte bouwgrond = meerkost

Hoe slechter de draagkracht van je bouwgrond, hoe steviger je fundering moet zijn. En dat heeft in het slechtste geval een grote impact op je bouwbudget.

Sondering verplichten

"Wij pleiten ervoor om zo'n bodemsondering verplicht te maken bij de verkoop van een bouwgrond, zoals een car pass verplicht is bij de verkoop van een auto", zegt Johan Poelmans van AVL Woningbouw aan Het Journaal. "Op die manier weet je dat je geen kat in een zak koopt."

Risico

Twee jaar geleden verduidelijkte diezelfde Poelmans al het belang van zo'n onderzoek in het artikel Grondsondering must voor elke nieuwbouw. "Het is een risico om een grond te kopen zonder dat je zicht hebt op de draagkracht ervan."

Taak van de notaris?

Minister Schauvliege: "De notaris moet nu al heel wat informatie meedelen aan de koper van een bouwgrond. We kunnen inderdaad ook eens bekijken of hij op het vlak van stabiliteit ook informatie doorgeeft aan de koper."

Voor de volledigheid: wist je dat de fundering van je buren soms ook een impact heeft op je bouwbudget?

 

 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/maak-grondsondering-verplicht/