livios logo

Record: bouwgrond was nog nooit zo duur

Bouwgrond kopen was nog nooit zo duur. Voor een vierkante meter betaal je de dag van vandaag gemiddeld meer dan 250 euro. Een kleine rekensom: begin jaren '90 mocht je per vierkante meter op 25 euro rekenen. Tien jaar later was dat al het dubbele. En vandaag betaal je maar liefst het tiendubbele. 

Opvallend is wel dat het niet de jongste kandidaat-kopers zijn die naar gronden kijken, maar vooral dertigers en veertigers. Ook dat is eenvoudig te verklaren, want wie wil bouwen moet tegenwoordig al over een aardig spaarboekje beschikken.

Foto Blavier
  

Cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat bewijzen het: een vierkante meter bouwgrond kostte in het derde kwartaal van 2016 gemiddeld 254 euro. "Een absoluut record," verduidelijkt woordvoerder Bart van Opstal in De Morgen

Bouwgronden zijn schaars

De verklaring is niet ver te zoeken: bouwgronden zijn steeds schaarser, maar de Vlaming heeft wel nog steeds een baksteen in de maag. Bovendien is de laatste drie maanden de prijs per m² nog eens met 11 % gestegen. Een fenomeen dat volgens van Opstal te wijten is aan de historisch lage rentevoeten. 

"De rente staat erg laag en bestaande woningen zijn relatief duur," klinkt het. "Veel Vlamingen die van plan waren om binnen twee à drie jaar te bouwen, beginnen daar daarom nu al mee. Want binnenkort is lenen misschien weer duurder." 

Compacter bouwen

Om de kosten te drukken, kiezen kopers voor een kleiner lapje bouwgrond. De meerderheid vindt dat niet erg. Liever een kleinere tuin om gezellig buiten te zitten, dan een groter exemplaar dat ze moeten onderhouden. Het is dus niet zo dat de Vlaming meer uitgeeft aan zijn bouwgrond, naarmate de prijs stijgt.

Opvallend is wel dat het niet de jongste kandidaat-kopers zijn die naar grond uitkijken, maar vooral dertigers en veertigers. Ook dat is eenvoudig te verklaren, want wie wil bouwen moet tegenwoordig al over een aardig spaarboekje beschikken.

Bouwgrond niet snel goedkoper

Van Opstal: "Bouwgronden zijn altijd al het buitenbeentje geweest op de vastgoedmarkt: de prijzen stijgen sneller dan die voor huizen en appartementen. En dat gaat zeker nog aanhouden, omdat nog steeds een groot deel van de Vlamingen van plan is om te bouwen."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/record-bouwgrond-was-nog-nooit-zo-duur/