livios logo

Staat er binnenkort een beschermd bos in jouw achtertuin?

De Vlaamse regering beschermt 12.300 hectare zonevreemd bos op bouwpercelen, industriezones en recreatiegebieden. Benieuwd of jouw bos er ook bij is?

Wat is er beslist?

Misschien zijn de bomen in jouw tuin binnenkort beschermd.

Foto Livios
  

Opmerkelijk is dat je zelf moet controleren of er een stukje beschermd bos in jouw tuin ligt.


  

Net voor de paasvakantie keurde de Vlaamse regering de bescherming goed van ruim 12.000 hectare bos. Het gaat om bossen die 'zonevreemd' zijn omdat ze op een bouwgrond, in een industriezone of recreatiegebied liggen.

Deze Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen (MKWB) konden tot nu toe op elk moment voor de bijl gaan, maar in de toekomst moet de regering eerst haar goedkeuring geven.

Wordt jouw bos ook beschermd?

Dat zou zomaar eens kunnen. Want naast 7.900 hectare landbouwgrond en 500 hectare industriegebied komt er ook 1.630 hectare bouwgrond in woongebied in aanmerking om beschermd bos te worden.

Opmerkelijk is dat je zelf moet controleren of er een stukje beschermd bos in jouw tuin ligt. Daarom organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in opdracht van de Vlaamse overheid een openbaar onderzoek over de kaart van de MKWB-bossen.

Wat moet jij doen?

Check vanaf eind april zelf of de bomen in jouw tuin beschermd worden of niet. Dat kan via het online geoloket MKWB op de website van het ANB. Met deze tool kan je de ontwerpkaart van de meest kwetsbare bossen bekijken. Bij elk bos verschijnt ook de uitleg waarom het bos als MKWB-bos ingekleurd werd.

Wat als je niet akkoord gaat?

De kaart met kwetsbare bossen wordt vanaf dinsdag 16 mei 2017 tot en met vrijdag 14 juli 2017 onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Heb je zelf te maken met een MKWB-bos, bijvoorbeeld in je achtertuin? Dan kan je zolang het onderzoek loopt opmerkingen indienen via de het online geoloket MKWB. Ook deze functie is binnenkort beschikbaar.

Opgelet: het verwijderen van een beschermd bos is verboden. Via het ANB kan je wel een afwijking aanvragen. De Vlaamse regering beslist na advies van het ANB over jouw aanvraag.

Golfterreinen en villawijken buiten schot

Oppositiepartij SP.A is niet gelukkig met de manier waarop de Vlaamse overheid de kaart met MKWB-bossen heeft ingekleurd. "Het lijkt erop dat de regering een kaart heeft gemaakt van waardevol bos en dat dan de bouwpromotoren en grondspeculanten in Vlaanderen een rode stift hebben gekregen", zei parlementslid Bruno Tobback in ‘De ochtend’ op Radio 1. Zo zijn er volgens Tobback heel wat bossen in de buurt van golfterreinen en villawijken in Keerbergen, Kapellen en Knokke geschrapt.

Staat jouw bos niet op de kaart?

Dan blijft voor jou de bestaande wetgeving van toepassing. Lees dan zeker:


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/staat-er-binnenkort-een-beschermd-bos-in-jouw-achtertuin/