livios logo

Stap 2: Bouwgrond zoeken

Bouwgronden zijn de afgelopen jaren heel wat duurder geworden. Afhankelijk van de regio waarin je wil bouwen, lopen de prijsverschillen nog eens op. Bereid je dus voor op een hele zoektocht om uiteindelijk de juiste keuze te maken.

Waar wil je wonen?

Twee factoren die de prijs sterk beïnvloeden, zijn de ligging en de grootte van het perceel. Weeg dus goed de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Foto Livios
  

Twee factoren die de prijs sterk beïnvloeden, zijn de ligging en de grootte van het perceel. Weeg dus goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Een compactere woning in de stad of een ruimere woning in de stadsrand of het platteland? Besef dat er na de aankoop van je bouwgrond nog heel wat kosten op je afkomen.

Misschien erf je een bouwgrond of stelt je gemeente goedkopere gronden ter beschikking? Hoe dan ook, vergeet onder meer de registratiekosten en notariskosten niet uit het oog. Want elke aankoop gaat gepaard met een notariële akte.

Landmeter-expert

Kloppen de afmetingen van je bouwgrond trouwens met de gegevens die je van het kadaster hebt gekregen? Het is verkeerd om hier zomaar vanuit te gaan. Een landmeter-expert legt de exacte afmetingen van je perceel vast, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan en perfect weet wat van jou is.

Grondsondering

Is de bouwgrond eindelijk van jou? Dan is een grondsondering zeker aan te raden. Deze brengt de samenstelling van je ondergrond gedetailleerd in kaart. De resultaten ervan leg je best zo snel mogelijk voor aan je architect, zodat hij hier rekening mee kan houden bij het opstellen van zijn plannen. Hoe hoog staat bijvoorbeeld je grondwater? Is een kruipkelder een optie of moet je helemaal onderkelderen? Hoe fundeer je? Een grondsondering biedt vaak al een duidelijk antwoord.

Meer artikels over de bouwgrond vind je hier terug.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/stap-2-bouwgrond-zoeken/