livios logo

Verkavelingsdrang op laagste pitje sinds jaren '60

Sinds het begin van de tellingen, in 1962, dienden we nog nooit zo weinig aanvragen voor verkavelingen in. De nieuwste trends: kleinere kavels, renovaties en appartementen. Dat blijkt uit cijfers van het departement Ruimte Vlaanderen.

In 2014 kwamen nog maar 1.855 vergunningen voor verkavelingen erdoor. Goed voor 5.031 kavels.

Foto Danneels
  

In 2014 kwamen nog maar 1.855 vergunningen voor verkavelingen erdoor. Goed voor 5.031 kavels. Maar niet alleen het lage aantal valt op. De kavels worden ook kleiner: van 614 m² in 2002 naar 508 m² in 2007. Een trend die zich ongetwijfeld voortzet de komende jaren. Ook renovaties en appartementen zetten zich volgens Ruimte Vlaanderen steeds meer door.

Vergrijzing

De oorzaken van deze trend zoekt Ruimte Vlaanderen bij de vergrijzing en de kleinere gezinnen. En uiteraard de duurdere prijzen voor bouwgronden. Daardoor veranderen de bouwbehoeften en -mogelijkheden.

Expert Georges Allaert van de Universiteit Gent juicht de evolutie wel toe. Voor hem is het een welgekomen vertraging. Want de open ruimte in ons land wordt steeds kleiner. De toekomst ligt volgens hem dan ook in het geconcentreerd bouwen. Dat wil dus zeggen, dichter bij elkaar.

Bron: De Standaard


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/verkavelingsdrang-op-laagste-pitje-sinds-jaren-60/