livios logo

Verkoop bouwgrond zakt met 25 procent

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Vlaanderen 26,5% minder percelen bouwgrond verkocht. Tegelijkertijd blijft de prijs per vierkante meter stijgen, in de eerste drie maanden van dit jaar met nog eens tien procent. Dat blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde vastgoedbureau Stadim.

In het eerste kwartaal van 2002 telt Stadim 2.666 verkopen van bouwgrond in Vlaanderen. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren er dat nog 3.629. “Je kan haast spreken van een ineenstorting van de markt voor bouwgronden,” zegt afgevaardigd bestuurder Philippe Janssens van Stadim.

Tegelijkertijd blijft de prijs omhoog schieten. De prijsindex voor de vierkantemeterprijs is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen van 2.203 naar 2.532 punten (in 1953 was de index 100). Dat betekent een gemiddelde stijging van 9,9%. Vergeleken met de prijsindex van het eerste kwartaal van 2001 (2.038) is er zelfs een stijging van 24,2%.

De verkochte percelen worden wel jaar na jaar kleiner. Begin 2000 bedroeg de gemiddelde perceelgrootte nog 1.007 m², vorig jaar was dat al teruggelopen tot 971 m² en tegenwoordig is een gemiddeld verkocht perceel nog 906 m² groot. “Gevolg is dat voor de koper het budget voor de aankoop van een stuk bouwgrond ongeveer gelijk blijft,” zegt Philippe Janssens.

“Maar de kostprijs voor een verkaveling stijgt, omdat er voor meer percelen infrastructuurwerken (gas, elektriciteit, water en wegen) moeten worden uitgevoerd.”

De cijfers van Stadim lopen parallel met de jongste cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) over het aantal afgeleverde bouwvergunningen. In mei 2002 viel het aantal vergunningen voor nieuwe woningen met 8,1% terug in vergelijking met mei vorig jaar. Het gaat om een daling van 13,7% voor eengezinswoningen en een daling van 1,4% voor appartementen.

Bron: Gazet van Antwerpen, 2 augustus 2002


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/verkoop-bouwgrond-zakt-met-25-procent/