livios logo

Vlaanderen telt 410.857 onbenutte percelen bouwgrond

Stijgende prijzen door spaargedrag

Ondanks de hoge prijzen door de zogenaamde schaarste liggen er in Vlaanderen nog 410.857 onbenutte bouwpercelen. Hiervan zijn er 347.069 in handen van particulieren. Zij hebben de grond voor hun kinderen gekocht of zien het als een belegging. Net doordat ze de percelen niet op de markt brengen, stijgen de prijzen voor bouwgronden fors.

De cijfers komen uit de studie 'Ruimte voor Wonen' die in het Vlaams Parlement is voorgesteld. Hieruit blijkt dat de onbenutte percelen - goed voor 49.117 hectare - liefst 1.168.997 woningen kunnen opleveren. Er is met andere woorden voldoende plaats, maar door het spaargedrag van de gezinnen en doordat vastgoedbedrijven en de overheid maar 16 % hiervan bezit, is er schaarste. Voorbeeld? In 2000 kostte bouwgrond nog 55 euro per vierkante meter terwijl dat nu 153 euro is.

In Oost-Vlaanderen en Antwerpen vind je de meeste onbenutte bouwgronden, in West-Vlaanderen de minste. Uit de studie blijkt dat er in de stedelijke gebieden minder onbenutte bouwgrond is dan in de gemeenten errond.

Activeringsbeleid

"Doordat de prijzen blijven stijgen, zijn grondeigenaars steeds minder geneigd om hun percelen op de markt te brengen", citeert De Morgen uit de studie. Nog een gevolg van de hoge prijzen is dat projectontwikkelaars steeds kleiner gaan bouwen om toch maar voldoende rendement te halen. Er gaan dan ook stemmen op om een activeringsbeleid op poten te zetten als de overheid niet meer gebieden wil omvormen tot woonzones.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/vlaanderen-telt-410857-onbenutte-percelen-bouwgrond/