livios logo

Weg boskaart, kettingzagen in de aanslag?

De beruchte boskaart is na veel vijven en zessen alweer dood en begraven. Gezinnen die van de ene dag op de andere waardevol bos in hun achtertuin hadden staan, zijn plots niet meer gebonden aan hun bomen. Of staat er nog wat te wachten? Het risico bestaat nu dat de grondeigenaars het zekere voor het onzekere nemen en massaal gaan kappen.

Grondeigenaars die de kat niet uit de boom willen kijken, gaan nu mogelijk massaal kappen. Dat kan vrij simpel door een kapvergunning aan te vragen.


  

Bescherming bomen op de helling

De boskaart zorgde voor heel wat ophef. Zo’n 12.250 hectare grond in Vlaanderen werd plots waardevol bos, waaronder ook heel wat bouwgronden. Het gevolg: ontbossen zonder toestemming van de Vlaamse regering werd onmogelijk. En ook de grond zelf was plots niet meer bebouwbaar. De bouwsector op de achterste poten, hoerastemming bij de bosbeschermingsgroepen.

Tot de regering een bocht van 180 graden maakte. De beslissing van Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), kreeg een overrule van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bouwers mogen niet de dupe worden, klinkt het. Weg boskaart, en mogelijk ook de strikte bescherming van de bomen op deze bouwgronden. Woede aan de groene zijde.

Stormloop op kapvergunningen?

Of het zover komt of niet, het gemeentehuis krijgt straks misschien een pak meer volk over de vloer. Grondeigenaars die de kat niet uit de boom willen kijken, gaan nu mogelijk massaal kappen. Dat kan vrij simpel door een kapvergunning aan te vragen.

In bepaalde gevallen ben je wel verplicht om het verdwenen stukje natuur te compenseren. Dat kan ofwel financieel (3,5 euro per m² richting het Boscompensatiefonds) ofwel door ergens anders een stukje natuur bij te creëren.

Bron: De Morgen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/weg-boskaart-kettingzagen-in-de-aanslag/