livios logo

Woon jij in archeologisch gebied? Laat je niet verrassen

Maandelijks stoten zo’n 300 tot 400 toekomstige bouwheren op een verplicht archeologisch onderzoek van hun bouwgrond. Vertragingen en extra kosten zijn het gevolg. Dat lezen we in De Tijd.

archeologie

De archeologienota: een betere garantie op bescherming van ons erfgoed, meent de Vlaamse overheid. Zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het te ver gaan en aast intussen op een hervorming van de regelgeving.


  

Wat?

Heb je een bouwgrond op het oog in archeologisch rijk gebied? Dan bestaat de kans dat je bij het aanvragen van je bouwvergunning ook een archeologisch vooronderzoek moet laten uitvoeren. Dat mondt uit in een archeologienota. Sinds medio 2016 is dit onderzoek in bepaalde gevallen zelfs verplicht.

Een betere garantie op bescherming van ons erfgoed, meent de Vlaamse overheid. Zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het te ver gaan en aast intussen op een hervorming van de regelgeving.

Een op de vijf geweigerd

Begin dit jaar werden de regels al eens herzien. Zo moest het vlotter en goedkoper worden om een archeologienota in te dienen. Sinds deze nieuwe regels er zijn, krijgt maandelijks een op de vijf nota's een njet van het Agentschap Onroerend Erfgoed, omdat de aanvraag niet aan de vereisten voldoet. 

En jij?

Check via de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed of jouw regio al dan niet een hot spot is voor archeologisch erfgoed.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/woon-jij-in-archeologisch-gebied-laat-je-niet-verrassen/