Pro & Contra: bouwen met architect of sleutel-op-de-deur?

Wie gaat bouwen, moet zich afvragen of hij in zee gaat met een architect en één of meerdere aannemers, of met een sleutel-op-de-deurfirma. Om je te helpen bij die keuze zetten we samen met architect Tom Verheyen en met Davy Dheedene van Woningbouw Huyzentruyt de pluspunten van elke formule op een rijtje.

Argumenten voor sleutel-op-de-deurwoningen (Davy Dheedene - Woningbouw Huyzentruyt)

Meer zekerheid

 • woning huis sleutel-op-de-deur
  Foto Groep Huyzentruyt NV
 • sleutel op de deur
  Foto Groep Huyzentruyt NV

"Wie kiest voor sleutel-op-de-deur, kiest voor zekerheid. Je koopt een woning voor een vaste prijs. Wanneer je bouwt op een van onze percelen bouwgrond krijg je zelfs een prijs met alle kosten inbegrepen (notaris, grond, woning, btw en architect). Wil je achteraf toch nog bepaalde opties of wijzigingen aanbrengen, dan krijg je steeds een prijsofferte ter goedkeuring voorgelegd. Wie daarentegen bouwt met losse aannemers krijgt vaak slechts een prijsraming van de architect, wat achteraf soms voor verrassingen zorgt."

Eén gesprekspartner

"Als je voor deze formule kiest, heb je slechts één gesprekspartner. De persoonlijke coördinator begeleidt het volledige bouwtraject samen met de bouwheer. Vanaf de ondertekening van het contract, over de keuze van de materialen tot en met de oplevering (en zelfs daarna) staat deze steeds ten dienste van de klant. Op de dag van de oplevering hoeft de bouwheer enkel de sleutel in ontvangst te nemen. Dus geen zorgen en discussies over verantwoordelijkheden."

Vaste bouwtermijn

"Naast de zekerheid over de prijs garanderen wij ook een vaste bouwtermijn. Door onze jarenlange ervaring sluiten alle fases van het bouwproces naadloos op elkaar aan."

Administratieve begeleiding

"Als sleutel-op-de-deurfirma begeleiden wij onze klanten ook in de administratieve molen van vergunningen, premies, aanvragen, enz. Alles wordt voor de klant geregeld."

Woningbouw Huyzentruyt

Argumenten voor bouwen met een architect (Tom Verheyen - Max 8)

Uniek concept

 • woning
  © Architect Tom Verheyen
 • woning
  © Architect Tom Verheyen

"De architect is diegene die de hoogst individuele bouwwensen en het specifieke bouwprogramma van de bouwheer kan rijmen met andere parameters zoals budget, karakteristieken van het bouwperceel, stedenbouwkundige voorschriften, energieverbruik, ecologische performantie, duurzaamheid, …. Er zijn zo veel parameters die het concept van een woning bepalen, dat het haast niet denkbaar is dat er een markt is voor cataloguswoningen, zoals aangeboden door sleutel- op- de- deur firma’s, waarbij architectuur wordt gereduceerd tot een catalogusproduct dat eventueel getuned kan worden."

Individuele benadering - directe communicatie

"De relatie tussen architect en bouwheer is o.m. een vertrouwensrelatie. De architect is voor de bouwheer een vertrouwenspersoon die hem objectief advies verleent in alle stappen van het bouwproces van concept tot oplevering. Architect en bouwheer vormen een team dat de hoogste kwaliteit nastreeft voor de laagste kostprijs."

Vrije markt

"Nadat het ontwerp is opgemaakt, is het de "vrije markt" die de kostprijs van het project bepaalt. De architect maakt naar beste vermogen een gedetailleerde kostenraming van het project. Vervolgens vraagt de architect prijsoffertes aan bij verschillende aannemers (keuze architect en bouwheer) op basis van een voor elk project specifiek uitgewerkt uitvoeringsdossier. In regel komt de laagste regelmatige offerte in aanmerking voor uitvoering. De architect en de bouwheer zijn ook totaal vrij in de materiaalkeuze voor de uitvoering van een project. Er is geen standaardlastenboek dat gevolgd moet worden. Een bestek wordt à la carte opgemaakt."

A la carte architectenopdracht

"De architectenopdracht kan, volgens afspraak, beperkt gehouden worden of uitgebreid worden tot een soort van "sleutel-op-de-deur"-opdracht waarbij de bouwheer alle beslommeringen van het bouwproces overlaat aan de architect. Het zoeken en aanstellen van aannemers, het coördineren van nevenaannemers, het opvolgen van de werken tot de woning sleutel- op- de- deur opgeleverd is, kan allemaal aan de architect overgelaten worden. Daarbij is de architect steeds de onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaar tussen bouwheer en aannemer(s), die geen financiële belangen heeft bij het wel- of niet goedkeuren van slecht uitgevoerde werken."

Multidisciplinaire aanpak en kruisbestuiving

"Een architect beperkt zich zelden enkel tot het ontwerpen van woningen, maar realiseert ook projecten in de utiliteitsbouw en overheidsopdrachten, waaronder schoolgebouwen, culturele gebouwen, sociale huisvesting enz. Hij verwerkt die opgebouwde expertise natuurlijk ook in zijn woningontwerpen, bijvoorbeeld industriële bouwtechnieken of kennis op gebied van HVAC of akoestiek. Niet zelden laat hij zich omringen door deskundigen in diverse vakgebieden, zoals HVAC, stabiliteit, veiligheid, akoestiek, enz. Die connecties en samenwerkingsverbanden neemt hij mee in de woningbouwprojecten."

Info: www.max8.be

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media