Energiedeskundige A en B

Er zijn twee soorten energiedeskundigen: een type A en een type B. Wat doen ze precies en wanneer schakel je wie in?

Energiedeskundige type A: EPC

Op hem doe je beroep om een EPC op te stellen. EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat, een soort energierapport van een gebouw. Dit document is verplicht als je je woning of appartement wil verkopen.

Verplicht

Maar hoe breng je de energetische score van een gebouw in kaart? Wel, de deskundige komt bij jou langs en onderwerpt je woning aan een grondig onderzoek. Voor dit onderzoek volgt hij een vast protocol. Hij gaat onder meer na of - en hoeveel - isolatie er zit in muren, dak en vloer. Hoe goed jouw ramen isoleren. Of je verwarming verouderd of up-to-date is. Van welk bouwjaar jouw woning is. Al die gegevens voert hij in in een computerprogramma.

Energiedeskundige type B: energieaudit

Ook deze deskundige neemt jouw woning energetisch onder de loep, maar met een ander doel en eindresultaat. Hij stelt geen EPC op, maar een energieaudit. In tegenstelling tot een EPC is zo'n audit niet verplicht.

Vrijblijvend

Met een energieaudit krijg je advies op maat over hoe jij je woning energiezuiniger maakt. Een energiedeskundige type B brengt de energievreters in kaart én stelt manieren voor om die aan te pakken. Zo krijg je een goed zicht op waar de prioriteiten liggen voor jouw woning en waar je snel en makkelijk kan besparen.

En een EPB-verslaggever dan?

Iets helemaal anders! Een EPB-verslaggever komt aan zet tijdens een nieuwbouwproject. Maar zijn takenpakket ziet er helemaal anders uit.

Op zoek naar een energiedeskundige?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media