Stabiliteitsingenieur

Je ontmoet hem waarschijnlijk nooit. Toch is de stabiliteitsingenieur een onmisbare partner voor elk bouwproject. Hij berekent of het ontwerp van de architect technisch haalbaar is, brengt de kostprijs van de draagstructuur in kaart en stuurt bij indien nodig.

Van voorstudie tot definitieve stabiliteitsstudie

Van zodra het voorontwerp van je architect af is en de bouwaanvraag ingediend, schakelt hij een stabiliteitsingenieur in. Die zal in een voorstudie berekenen hoe haalbaar dat voorontwerp is. Eens de bouwaanvraag is goedgekeurd, werkt de ingenieur de voorstudie verder uit tot de definitieve stabiliteitsstudie. Op deze handleiding baseert de aannemer zich tijdens de werken.

Typische aandachtspunten

De stabiliteitsstudie focust op alle zaken in het ontwerp die de draagkracht van een woning beïnvloeden.

  • De ondergrond: is die draagkrachtig genoeg?
  • De fundering: hoe diep moet die komen? Welk type voorzien? Welke wapeningsdikte en bekisting?
  • Overspanningen, raam- en deuropeningen: volstaan lateien? Zijn er stalen of betonnen balken nodig?
  • Welfsels: welke soort en hoe plaatsen?

Software

Stabiliteitsbureaus gebruiken voor hun berekeningen geavanceerde software. Daarmee kunnen ze de draagstructuur van woningen in 3D analyseren.

Prijs?

De prijs hangt af van de gedetailleerdheid van de studie en de moeilijkheidsgraad van de woning. Werfopvolging is mogelijk aan uurtarief, maar zit niet standaard in het takenpakket.

Aansprakelijkheid?

Net zoals je aannemer en architect, heeft de stabiliteitsingenieur een informatieplicht en blijft hij tien jaar aansprakelijk voor zijn berekening.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media