Wat kost een bouwcoördinator?

De bouwcoördinator zorgt ervoor dat jouw bouw- of verbouwproject zorgeloos verloopt. Hij vraagt offertes op bij aannemers, geeft advies, doet de administratie en volgt het project intensief en doorgedreven op. Zo moet jij je geen zorgen maken, maar hoeveel kost dit? Tom Ghyselen van ARODAN Bouwcoördinatie uit Poperinge legt uit hoe hij dit berekent.

  • architect plan
    Foto Livios
  • Geld rekening investering lening

Prijs per project

“Bij ARODAN Bouwcoördinatie rekenen we een vaste prijs uit per project, bepaald op maat van het project, om de simpele reden dat elk bouwproject anders is. Voor sommige projecten moeten we binnen de maand klaar zijn, voor andere dan weer binnen een half jaar. De intensiteit en de tijd die we werkelijk spenderen zijn van groot belang voor de prijsbepaling”, vertelt Tom.

Percentage

De meeste bouwcoördinatoren berekenen hun factuur met een percentage ten opzichte van de totale bouwkost. “Over het algemeen doen we dit ook als extra nazicht. De kosten voor de bouwcoördinator komen dan uit op 4 à 8 procent van de totale bouwkost.”

Een kost die geen kost is

“Je mag dit in principe niet zien als een extra kost. Initieel is dit uiteraard een kost, maar je bespaart meer uit dan het je kost.” Bovendien neemt de bouwcoördinator werk uit handen van andere bouwpartners. Hij neemt tijdrovende taken over van andere partijen waarmee de bouwcoördinator complementair werkt, waardoor de eindfactuur zakt.

Goedkopere offertes

“Wanneer we met een project beginnen, vragen we offertes op bij aannemers en maken we een totale kostprijsberekening. Dan adviseren we onze klant om samen te werken met een bepaalde aannemer. Dit is puur advies, de klant beslist zelf met welke aannemer we in zee gaan.

Door deze tussenkomst liggen de offertes lager dan de gemiddelde prijzen. “Wanneer je als particulier naar een aannemer stapt, is de prijs al snel 5 à 10% hoger dan de prijs die wij ontvangen. De bouwcoördinator is klant van de aannemers waardoor betere voorwaarden mogelijk zijn”, zegt Tom.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media