livios logo

Jessica en Joeri bouwen zelf hun woning: “Een zwaar jaar, maar trots op het resultaat”

In 2017 startten Jessica en Joeri de zoektocht naar hun droomwoning. Wat begon met het bezichtigen van nieuwe en gerenoveerde woningen, eindigde met de aankoop van een bouwgrond. Met de hulp en kennis van familie bouwden ze zelf een halfopen woning in Niel. We blikken met hen terug op hun bouwavontuur.

Jessica en Joeri kochten een bouwgrond in Niel. “De locatie was voor ons belangrijk, omdat we later graag een klein gastenverblijf willen uitbaten. Onze woning ligt dicht bij Tomorrowland en op een boogscheut van Antwerpen. Ideaal dus voor toekomstige gasten”, lacht Jessica.


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  

Zelf aan de slag

Het koppel koos ervoor om zoveel mogelijk zelf te doen op de werf. “Mijn man werkt in de bouw. Mijn vader is schrijnwerker van opleiding en heeft ervaring met ruwbouw, funderingen, beton- en dakwerken en mijn broer is elektricien. Samen hadden ze voldoende kennis in huis. Ook Joeri zijn familie stond meteen klaar om ons te helpen. Anders waren we er nooit zelf aan begonnen”, vertelt Jessica.

De juiste bouwpartners

Zodra Jessica en Joeri hun bouwgrond gekocht hadden, gingen ze op zoek naar een geschikte architect. “Een goede architect vinden is heel belangrijk. Hij moet je project begrijpen en mee stappen in je verhaal. We moesten ook op zoek naar een EPB-verslaggever, stabiliteitsingenieur, ventilatieverslaggever en veiligheidscoördinator. Zij bepalen of je woning voldoet aan de energienormen.”

Het definitieve plan

De architect ontwierp een halfopen woning met twee verdiepingen. “We hebben in totaal vijf slaapkamers. Drie op de eerste verdieping met ieder hun eigen douche om gasten te ontvangen en twee op de tweede verdieping voor ons zelf”, legt Jessica uit. Eind 2017 diende het koppel de definitieve plannen in. In mei 2018 kregen ze de goedkeuring van de gemeente en nog eens 30 dagen later konden de werken eindelijk starten.  


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  

Werken na de uren

Jessica en Joeri bleven tijdens de bouwwerken voltijds werken en gingen daarna aan de slag op hun werf. “Joeri nam een groot deel van de metselwerken voor zijn rekening. Ik hielp waar ik kon”, vertelt Jessica. “Door ijzer te vlechten, stenen klaar te zetten, stellingen op te bouwen of mortel te maken. Zo verloor Joeri minder tijd en kon hij meteen doorgaan met metselen zodra hij thuis kwam.”

Zelf technieken geplaatst

Het koppel heeft een aantal dingen uitbesteed zoals de grond uitgraven, de chape en pur gieten, de ramen en deuren plaatsen en de grote balken van het dak plaatsen. “We hadden daar niet het geschikte materiaal en gereedschap voor en hebben het daarom uitbesteed. Verder hebben we zoveel mogelijk zelf gedaan in de ruwbouwfase”, legt Jessica uit. Om de technieken te plaatsen, deden Jessica en Joeri beroep op Easykit. “Zonder kennis weet je niet waar je moet beginnen. We hebben er veel over bijgeleerd en kregen voldoende begeleiding. Ik zou het zeker aanraden aan andere zelfbouwers.”

 

Jessica en Joeri bleven tijdens de bouwwerken voltijds werken en gingen daarna aan de slag op hun werf.


© Jessica Verhoeven  

“Ik hielp waar ik kon”, vertelt Jessica.


© Jessica Verhoeven  

Om de technieken te plaatsen, deden Jessica en Joeri beroep op Easykit.


© Jessica Verhoeven  

Moderne afwerking

Voor de gevel koos het koppel een rode gevelsteen in combinatie met zwarte aluminium ramen. Ook in het interieur is die moderne stijl doorgetrokken. Wat meteen opvalt, zijn de industriële stalen trap in de leefruimte en de zwarte en warme houtaccenten. Ook de keuken – zwart graniet met een eiken werkblad - past perfect in deze stijl. “We hebben een soort bar gecreëerd waaraan we kunnen ontbijten of gezellig aperitieven”, vertelt Jessica.

“Trots op het resultaat”

Jessica en Joeri zijn nog volop aan het werk in hun woning. “Beneden zijn we bezig met de afwerking, dus deze verdieping is bijna klaar. Boven is het echt nog een werf. We moeten nog binnenmuren plaatsen, vloeren, … We hopen tegen Kerstmis rond te zijn. We zullen wel nog even bezig zijn met de afwerking van deze ruimtes”, vertelt Jessica. “We zijn trots op wat we als jong koppel samen al bereikt hebben. Het was een jaar hard werken, maar dat wordt ruim beloond als je het resultaat ziet.”


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  


© Jessica Verhoeven  

Zelfbouwtips van Jessica

Jessica en Joeri geven nog enkele tips mee voor andere zelfbouwers:

  • Bekijk de ruimtes die de architect tekent ook eens in het echt. “Soms lijkt 3 meter op papier klein, maar blijkt dat toch voldoende. Een beging van 1 op 2 meter lijkt te volstaan op papier. Maar als je alle technieken ziet die in deze ruimte komen, is dat klein. Ga daarom eens kijken bij andere mensen die gebouwd hebben om een goed beeld te krijgen.”
  • Ga met de plannen van je architect al op voorhand langs bij een raamfabrikant om de mogelijkheden te bespreken. “Soms is wat de architect tekent niet makkelijk haalbaar. Zo kunnen sommige ramen niet open als ze een zekere grootte hebben, terwijl je het net belangrijk vindt dat een raam in sommige ruimtes open kan.”
  • Reken uit of materialen huren financieel voordelig is voor jouw situatie. “Als je maanden iets moet huren als zelfbouwer, is het vaak goedkoper om het tweedehands te kopen. Wij hebben bijvoorbeeld tweedehands schoren en een stelling aangekocht die we terug verkocht hebben.”
  • Soms moet je in de ruwbouwfase al extra investeren om in de toekomst kosten uit te sparen. “We hebben leidingen voor airco voorzien, maar nog geen units geplaatst. Mochten onze screens en zonwerende ramen de warmte niet voldoende buiten houden, kunnen we makkelijk een airco plaatsen.”
  • Hetzelfde geldt voor elektriciteit: anticipeer op de toekomst. “We hebben aan de trap al kabels voorzien voor als we ooit ledverlichting in de trapleuning willen installeren. Zo moeten we later niet opnieuw slijpen.”
  • Telt je woning meerdere verdiepingen? Dan is een waskoker praktisch. “We hebben 40 euro uitgegeven aan een waskoker, waardoor we vanop elke verdieping vuile was naar beneden kunnen gooien. De buis komt uit in de berging en bespaart ons heel wat gesjouw met de wasmand.”

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/55430/jessica-en-joeri-bouwen-zelf-hun-woning-een-zwaar-jaar-maar-trots-op-het-resultaat/