livios logo

Vakwerk, tot in het kleinste detail

Met meer dan 10.000 gerealiseerde prefabwoningen is Huf Haus de grootste woningbouwer in Duitsland. Maar ook in heel wat andere landen wonen duizenden mensen in een Huf Haus. Omdat de firma nu ook de Belgische markt gaat betreden, nodigden ze ons uit voor een bezoek aan hun prefabatelier in Hartenfels.

Eerste punt op de agenda: een bezoek aan Huf Village, het Huf Haus dorp met kijkwoningen. Daar krijg je een goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is. Verwacht je niet aan standaard ontwerpen of plannen. “Uiteraard bouwt Huf steeds in zijn herkenbare stijl, via een houten palen-en-balksysteem en met maximaal gebruik van glas”, vertelt verkoopdirecteur Michael Baumann. “Maar de indeling en inrichting van je woning bepaal je helemaal zelf.”

Foto Huf Haus
  

Kwaliteitshout voor de structuur

Na het bezoek aan de verschillende kijkwoningen trekken we naar de productiesite van Huf. Kenmerkend aan prefab is dat de buitenkant van je woning volledig gebouwd wordt in een atelier. Die wordt daarna naar de werf getransporteerd en daar ter plekke gemonteerd en afgewerkt. “We gebruiken enkel het beste hout voor onze woningen”, legt Michael uit.

Daarmee start elk project in de productiehal: houten balken op maat zagen en nummeren. “Zo weten ze in elke stap van het proces waar elke balk moet voorzien worden. Ook het verven van de balken gebeurt hier meteen na het verzagen. Zo blijven ze jarenlang beschermd tegen weer en wind.” Huf Haus kan tot zes projecten tegelijkertijd uitvoeren, verspreid over de verschillende stadia van het productieproces.

Foto Huf Haus
  

Foto Huf Haus
  

Foto Huf Haus
  

Wanden bouwen

Alle genummerde balken worden samengesteld tot frames die de muren van een gebouw zullen vormen. Op zo’n productielijn kunnen wanden tot 11,5 meter lang samengesteld worden. En dat gaat dan om de volledige opbouw van een muur: voorzien van ramen en stopcontacten, doorgedreven geïsoleerd en afgewerkt met pleister aan de binnenkant. “We besteden aandacht aan de kleinste details, zodat koudebruggen uitgesloten zijn”, legt Michael uit.

Foto Huf Haus
  

Foto Huf Haus
  

Ook alle nodige leidingen voor je technieken en sanitair zitten netjes in de wanden verwerkt. “We gaan daarin echt tot het uiterste. Zo voorzien we in de wanden waarin je toiletafvoer of andere sanitaire buizen zitten extra maatregelen zodat je hier nooit geluidshinder van zal ondervinden. Ook het dak en de trappen worden volledig op voorhand gemaakt. Op een werf worden al eens details vergeten, maar daar hoef je bij prefab dus niet voor te vrezen.”

Foto Huf Haus
  

Foto Huf Haus
  

Foto Huf Haus
  

Belgische markt

Georg Huff, CEO van Huf Haus, vertelt dat ze er al langer aan denken om ook ons land te betreden. “We hebben nu een eerste Belgisch gezin dat in een Huf Haus woont en ook een Belgische architect die vertrouwd is met ons concept. Dat opent deuren. Bovendien is de afstand niet groot, dus we kunnen makkelijk naar jullie land transporteren. We hopen binnen een paar jaar zo’n 5 à 10 huizen per jaar te bouwen in België.

Zo kunnen we de productie garanderen. Want momenteel zitten er zo’n 150 projecten in de pijplijn en zitten we met een wachttijd van een jaar als je hier vandaag aanklopt om je woning te laten bouwen.” Wat Huf Haus zo anders maakt dan een andere bouwfirma? “Bij ons zijn er geen grenzen”, besluit Georg Huf. “Wat de klant vraagt, krijgt hij.”

Het eerste Belgische Huf Haus is er ondertussen al. Kim en Benedikt kozen bewust voor deze bouwmethode en zijn erg tevreden over hun wooncomfort.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/55496/vakwerk-tot-in-het-kleinste-detail/