livios logo

“Als architect moet je inspireren en verrassen”

In de Architectenschakel leggen we vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect. Deze week is het de beurt aan Sylvie Bruyninckx van VIVA Architecture uit Antwerpen.

Sylvie Bruyninckx, VIVA Architecture

Foto VIVA Architecture
© Koen Broos  

Project Dear Farm van VIVA Architecture

Foto VIVA Architecture
© Koen Broos  

Nieuwbouw of renovatie?

Beide hebben voor- en nadelen. In een nieuwbouw heb je meer keuzevrijheid en is het gemakkelijker om hedendaags comfort na te streven. Bij een verbouwing werk je binnen een afgebakend kader, wat de creativiteit stimuleert. Het is niet altijd mogelijk om een hedendaags comfort te realiseren binnen een bestaand kader en binnen een beperkt budget. Soms adviseren we om de bestaande woning af te breken en op dezelfde plaats een nieuwbouw te realiseren.

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van? 

Een ontwerp is geslaagd wanneer je voldoet aan de eisen van de bouwheren en zij meer krijgen dan verwacht. We hebben twee voorbeelden die daaraan voldoen.

Dear farm: de bouwheer wilde renoveren, maar na een uitgebreide studie werd besloten om de boerderij af te breken en opnieuw op te bouwen.

Foto VIVA Architecture
© Koen Broos  

Duo house heeft zowel de historische uitstraling van de dakspanten en houten vloeren, gecombineerd met een hedendaagse uitbreiding.

Foto VIVA Architecture
© Koen Broos  

Dear farm

De bouwheer wil zijn bestaande boerderij renoveren, maar gezien het beperkte budget en verwachte comfort, wordt na een uitgebreide studie besloten om de grote bestaande boerderij af te breken en te vervangen door een kleinere hedendaagse interpretatie van een langgevelboerderij die gekoppeld is aan het uitbaten van hun edelhertenboerderij.

Duo House

Boven een restaurant, in twee panden, bevinden zich twee afzonderlijke woonunits. Deze worden samengevoegd en uitgebreid tot één woning. De woning heeft zowel de historische uitstraling van de dakspanten en houten vloeren, als een hedendaagse uitbreiding. De combinatie en contrasten tussen beide zorgen voor een heel aangename en lichtrijke woning. Bijkomend worden twee dakterrassen gerealiseerd voor extra comfort en contact met de woning.

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Dat kan vooral door alles vooraf te bepalen en geen wijzigingen meer door te voeren tijdens de uitvoering. Bovendien is het belangrijk om vooraf je programma te bepalen en de creativiteit van de architect dit te laten optimaliseren. Een architect moet je verrassen met het ontwerp en zaken in vraag durven stellen. Het is onze taak om een creatieve oplossing binnen een bepaald budget te bedenken.

Dear farm: een kleinere hedendaagse interpretatie van een langgevelboerderij die gekoppeld is aan het uitbaten van hun edelhertenboerderij.

Foto VIVA Architecture
© Yannick Milpas  

Duo house: twee afzonderlijk woonunits worden samengevoegd en uitgebreid tot één woning.

Foto VIVA Architecture
© Koen Broos  

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Denken dat grondig verbouwen per definitie goedkoper is dan nieuwbouw. Vaak zijn er onverwachte elementen waarmee je te maken krijgt tijdens de uitvoering van het project, gezien er bij een verbouwing bepaalde problemen pas aan het licht komen bij de afbraak of het strippen van de woning.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Neem een goede architect onder de arm. Iemand die je begeleidt in het proces, die je voorbereidt op de verschillende stappen en je durft uit te dagen met het ontwerp. Zo krijg je een ontwerp dat perfect aan je eisen beantwoordt en bij jouw manier van leven past. Het is onze taak als architect om een bouwheer te inspireren en te verrassen.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/als-architect-moet-je-inspireren-en-verrassen/