livios logo

Architect Philippe Samyn deelt zijn beste bouwtips

In de Architectenschakel leggen we jouw meest prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect. Deze week mogen we een speciale gast verwelkomen: Ridder Dr. Ir. Philippe Samyn. Hij heeft heel wat prestigieuze projecten op zijn oeuvre, zoals het Europagebouw in Brussel, het station van Leuven en de Prinses Elisabethbasis, het CO2-neutraal poolstation in Antarctica.

Nieuwbouw of renovatie?

Ik benader elk project met een gedetailleerde analyse van de genius loci – de ‘geest’ van de plaats. Die bepaalt samen met het ontwerp van de bouwheer welke bouwmethode geschikt is. Elke nieuwe constructie wordt trouwens gebouwd om ooit te renoveren. De kunst bestaat erin om een gebouw te creëren dat ‘nuttig’ is, in de breedste zin van het woord: geliefd door de bewoners, buren en culturele gemeenschap waarin het zich bevindt.

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Architectuur is een proces. Het ontwerp is essentieel, en het enige dat in de handen van de architect ligt. Het gaat om de beheersing van ruimte, iets creëren uit het niets. Een gebouw is per definitie onvolmaakt en een manier om ruimte in te vullen. Om van een geslaagd ontwerp te spreken, moet een gebouw eerst en vooral afgetoetst worden aan de algemene appreciatie en beantwoorden aan de genius loci. Het meest geslaagde ontwerp is logischerwijs datgene dat nog niet getekend is, aangezien dit in het teken zal staan van alle voorgaande gebouwen en hun levensloop.

Als ik dan toch een bestaand ontwerp moet kiezen, ga ik voor het psychiatrisch ziekenhuis Sans Souci in Jette. De verzameling van gebouwen is ontworpen in 1993, en het bouwen ervan verloopt in fases waarvan het laatste onderdeel in 2021 wordt afgewerkt.

Foto Samyn and partners
  

Foto Samyn and partners
  

Foto Samyn and partners
  

Foto Samyn and partners
  

Foto Samyn and partners
  

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

De kost van een gebouw is evenredig met de grijze energiekost. Het is des te respectvoller voor de planeet om die energiekost zo klein mogelijk te houden. Je moet de totale kosten van het bouwen en onderhouden van een gebouw in rekening nemen om deze vraag volledig te beantwoorden. De kostprijs van een gebouw hangt vooral af van het ontwerp in functie van de locatie. Zo moet je zorgen voor een goede compactheid van het gebouw, het structurele bereik beperken tot het hoogstnoodzakelijke en natuurlijke verlichting en ventilatie voorzien.

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

De grootste fout is vasthouden aan je gelijk zonder dingen in vraag te durven stellen, om bang te zijn om fouten te maken. De tweede grootste fout: tendensen volgen in plaats van verder te denken dan de waan van de dag.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Neem de nodige tijd en energie die nodig is om je wensen helder en gedetailleerd te definiëren. Denk eerst na over het waarom van bouwen, daarna over hoe je wil bouwen. Daarnaast moet er evenveel aandacht worden besteed aan de middelen die je hiervoor uittrekt, niet alleen voor het bouwen maar ook voor het gebruik en onderhoud. Een goede verstandhouding en vertrouwensband met je architect is essentieel.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/architect-philippe-samyn-deelt-zijn-beste-bouwtips/