livios logo

Architect tipt: “Je huis bouw je voor het leven. Denk aan de toekomst in je ontwerp”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Ruben Braeken van B+ architecten uit Genk. Welke tips heeft hij voor jou?

Architect Ruben Braeken: "Zorg dat je woning flexibel is opgevat en eenvoudig opgedeeld en/of uitgebreid kan worden."

Foto B+ architecten
  

1. Nieuwbouw of renovatie?

Beide! Wij hebben geen specifieke voorkeur en doen de twee. We trachten steeds vanuit sociale thema’s en uitdagingen in een continu bewegende maatschappij inspiratie te vinden voor vernieuwende visies, ontwerpen. We zijn ervan overtuigd dat door duurzame maar innovatieve ontwerpen sociale en ecologische veranderingen en vraagstukken in de maatschappij aangepakt en gestimuleerd kunnen worden.

Zo kan nieuwbouw een antwoord bieden op zaken als compactheid, duurzaamheid, energievriendelijkheid en levenslang wonen en is een renovatie en/of herbestemming op zich ook zeer duurzaam omdat er maximaal gebruik gemaakt wordt van reeds bestaande constructies. Daardoor is de hoeveelheid afval beperkt en moet je minder nieuwe materialen aanwenden.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een ontwerp is geslaagd als het enerzijds maatschappelijk verantwoord is en anderzijds een antwoord biedt op de behoeften van de opdrachtgever, op lange termijn. Een van die woonprojecten is de flexibele groeiwoning MT in Genk, waar rekening werd gehouden met wisselende behoeften en veranderende levensfasen van de bewoners. In het basisontwerp werd rekening gehouden met de mogelijke plaatsing van een zorg- of kangoeroemodule in de toekomst en zijn de koppelingen, circulatielijnen en relaties met inkom, tuin en woning al voorzien.

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

Foto B+ architecten
  

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Voordat je aan een bouwproces begint, moet je een duidelijke toekomstvisie hebben op korte, middellange en lange termijn om zoveel mogelijk wijzigingen en aanpassingen te vermijden tijdens het bouwproces, maar ook bij het toekomstig en in een latere levensfase. Een goede architect, die je project met hart en ziel beheert, kan zeker helpen bij het ontwikkelen van een dergelijk traject. En verdient zichzelf daarmee meer dan terug.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Een woning is voor het leven. Denk bij de bouw van je woning ook al aan de toekomst en zorg dat je woning eenvoudig aangepast kan worden aan je veranderende levensbehoeften of omstandigheden. Zorg met andere woorden dat je woning flexibel is opgevat en eenvoudig opgedeeld en/of uitgebreid kan worden.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Laat je omringen door mensen met de juiste kennis. 

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/architect-tipt-je-huis-bouw-je-voor-het-leven-denk-aan-de-toekomst-in-je-ontwerp/