livios logo

BEN bouwen in vijf stappen

Bijna-energieneutraal hoeft helemaal niet moeilijk of onhaalbaar te zijn. Met dit stappenplan geraak je al een heel eind.

Stap 1: vind de juiste bouwpartners

Een absolute must. Want als je je architect of aannemer nog moet warm maken voor BEN, wordt het heel moeilijk. Alles begint op de tekentafel van je architect. Maar ook de uitvoering op de werf is natuurlijk van cruciaal belang.

Voorlopers

Het Vlaams Energieagentschap riep de BEN-voorlopers in het leven: architecten, energieverslaggevers, bouwbedrijven, aannemers, fabrikanten en banken die zich vandaag al engageren om BEN te bouwen.

De absolute basis: degelijk isoleren en luchtdicht bouwen.

Foto Recticel Insulation
  

 

Stap 2: beperk warmteverliezen

De absolute basis: degelijk isoleren en luchtdicht bouwen. Als je hier niet genoeg in investeert, komt je dat achteraf duur te staan. Want je zal de grotere energiebehoefte moeten compenseren met duurdere technieken.

Dit is het principe van de Trias Energeticas. Meer weten?

Stap 3: gebruik de gratis warmtewinsten van de zon

Goed presterende ramen met de juiste beglazing zijn onmisbaar. Ideaal is dat ze 's winters de straling van de zon binnenlaten, maar ook goed isoleren. Oververhitting in de zomer, vermijd je met buitenzonwering.

Je kan pas correct ventileren als je woning voldoende luchtdicht afgewerkt is.

Foto Begetube
  

 

Stap 4: beperk ventilatieverliezen

Je kan pas correct ventileren als je woning voldoende luchtdicht afgewerkt is. Een streefdoel is dat de luchtinhoud van je woning bij een drukverschil van 50 pascal tussen binnen- en buitenomgeving (wat overeenkomt met heel harde wind) maximum drie en bij voorkeur één keer per uur ververst wordt. Dit meet men met een blowerdoortest. Ter vergelijking: bij een passiefhuis mag je maximum 0,6 volumewisselingen hebben.

Om zo weinig mogelijk energie te verspillen, is vraaggestuurd ventileren een noodzaak. Je leest er alles over in onze rubriek Ventilatie.

Stap 5: profiteer van interne warmtewinsten

Om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden, zijn alle warmtebronnen interessant. Ook warmte van bewoners en toestellen als computers, koelkast en tv.

Pas als je woningontwerp optimaal rekening houdt met deze stappen, heeft het zin om te investeren in technieken voor verwarming, warm water en ventilatie.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/ben-bouwen-in-vijf-stappen/