livios logo

Coupe Advocaat: aannemer is tien jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken

gevelbepleistering

Foto Livios
  

Maandelijks bekijkt Livios met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese een spraakmakend juridisch onderwerp uit de bouwsector. In deze Coupe Advocaat gaan we dieper in op de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer.

Hof van Cassatie, 2 februari 2006

De feiten

Een bouwheer stelt verborgen gebreken in de buitengevelbepleistering van een woning vast. Het duurt meer dan vier jaar na de vaststelling van de gebreken voordat de eigenaar een vordering instelt tegen de aannemer. In eerste aanleg wijst de rechter de vordering van de bouwheer af omdat de vordering volgens hem onredelijk laat ingesteld is. De beroepsrechter oordeelt dan weer dat de vordering wel tijdig ingesteld was. De aannemer trekt tegen deze uitspraak naar het Hof van Cassatie.

Probleem

gevelbepleistering

Foto Livios
  

De vraag is dus binnen welke termijn je een aannemer moet aanspreken voor bepaalde gebreken. Er zijn verschillende gronden van aansprakelijkheid mogelijk, die gevolgen hebben voor de termijn waarbinnen een vordering voor de rechtbank moet ingesteld zijn:

gevelbepleistering

Foto Livios
  

  1. Voor ernstige gebreken – zowel de zichtbare als de verborgen – die de stevigheid van het gebouw of een deel ervan in gevaar kunnen brengen, is de aannemer gedurende tien jaar aansprakelijk en kan de bouwheer ook gedurende tien jaar een vordering instellen. De waarborgtermijn en de proceduretermijn vallen hier samen: indien de bouwheer handelt binnen de tienjarige termijn, kan hem geen laattijdigheid verweten worden, zelfs indien de bouwheer zijn vordering niet binnen een redelijke termijn zou hebben ingesteld.
  2. Ook voor lichte verborgen gebreken geldt er een waarborgtermijn van tien jaar vanaf de goedkeuring van de werken, maar hier is de proceduretermijn losgekoppeld van die waarborgtermijn. De aannemer is weliswaar tien jaar aansprakelijk voor lichte gebreken, maar los daarvan moet de bouwheer binnen een redelijke termijn vanaf de ontdekking van de gebreken een gerechtelijke procedure instellen. Door deze redelijke termijn te laten verstrijken zou de bouwheer immers te kennen geven dat hij die gebreken stilzwijgend heeft aanvaard.

Oordeel van het Hof van Cassatie

De gebreken in de buitengevelbepleistering vallen onder de tienjarige aansprakelijkheid voor ernstige gebreken. De aannemer is gedurende tien jaar aansprakelijk en de bouwheer kan gedurende tien jaar een vordering instellen voor alle gebreken die de stevigheid van het gebouw of een deel ervan in gevaar brengen. Een aannemer kan in geval van ernstige gebreken zijn tienjarige aansprakelijkheid niet ontlopen wanneer de bouwheer wel binnen de tienjarige termijn, maar niet binnen een redelijke termijn een vordering instelt.

Gouden raad

Als je binnen de tien jaar na de goedkeuring van de werken gebreken vaststelt, dan is de vraag cruciaal of die gebreken al dan niet de stevigheid van het gebouw in gevaar brengen. Is dat het geval, dan gaat het om ernstige gebreken en kan je als bouwheer gedurende die tien jaar een vordering instellen. Gaat het daarentegen om lichte verborgen gebreken, moet je binnen een redelijke termijn vanaf de ontdekking van de gebreken optreden. Je doet er dan ook best aan om zo spoedig mogelijk te handelen.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-aannemer-is-tien-jaar-aansprakelijk-voor-ernstige-gebreken/