livios logo

Coupe advocaat: Aannemer zonder vestigingsattest

bouwwerf verbod toelaten aannemer architect werf

Foto Livios
  

Livios ontrafelt iedere maand een spraakmakend juridisch bouwonderwerp in samenwerking met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese. Ditmaal behandelen we het belang van een vestigingsattest voor een aannemer.

"Als bouwheer is men slechts gehouden tot betaling van de kostprijs van de correct uitgevoerde werken waarvoor een aannemer geen vestigingsattest heeft."

Hof van Beroep te Brussel, 23 juni 2004

De feiten

dakwerken dak werker

Foto Livios
  

zadeldak isolatie sarkingdak

Foto Isotec
  

Een bouwheer ontdekt dat de aannemer van de dakwerken, hoewel het lastenboek een geprefabriceerd dakgeraamte voorzag, zelf het dakgeraamte van de woning timmerde. Hij beschikt evenwel niet over een vestigingsattest voor deze gereglementeerde activiteit.

Aangezien er nog verschillende discussiepunten bestaan tussen bouwheer en aannemer wordt een procedure voor de rechtbank aangevat.

Oordeel Hof van Beroep

Het Hof van Beroep wijst erop dat de vestigingswetgeving van openbare orde is en overtreding ervan strafrechtelijk gesanctioneerd wordt. Omdat het bezit van een vestigingsattest een geldigheidsvereiste is voor de totstandkoming van de aannemingsovereenkomst, betekent het gebrek eraan de absolute nietigheid van het gedeelte van de overeenkomst waarvoor de aannemer niet het vereiste vestigingsattest bezit. Er dient geen fout in zijnen hoofde bewezen te worden.

Nu het (overigens correct uitgevoerde) dakgeraamte niet meer afgebroken kon worden, besliste het Hof dat de bouwheer aan de aannemer slechts de kostprijs van de werken, dus zonder winst, diende te betalen.

Gouden raad

Onze samenleving is gebaat met vakmensen die over een gedegen beroepsbekwaamheid beschikken. Hiervoor voerde de wetgever reeds in 1958 de vestigingswetgeving in. De bouwsector kent intussen een achttiental zogenaamde ‘gereglementeerde beroepen’ die terug te vinden zijn op de website van het ministerie van economische zaken.

Wanneer een aannemingsovereenkomst bij gebreke aan het verplichte vestigingsattest nietig verklaard wordt, zal een bouwheer voor het correct uitgevoerde en reeds gepresteerde werk een vergoeding moeten betalen dewelke hoogstens gelijk zal zijn aan de kostprijs van de werken of de meerwaarde van het gebouw waaraan gewerkt werd. Indien de werken niet correct uitgevoerd werden, zal door de betreffende aannemer een schadevergoeding betaald moeten worden zodat de veroorzaakte schade door een gevestigde aannemer hersteld kan worden.

 Meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-aannemer-zonder-vestigingsattest/