livios logo

Coupe Advocaat: draait aannemer op voor fouten onderaannemer?

vitodens condensatieketel gas boiler

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Maandelijks bekijkt Livios met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese een spraakmakend juridisch onderwerp uit de bouwsector. In deze Coupe Advocaat gaan we dieper in op de verantwoordelijkheid van een aannemer tegen zijn onderaannemer.

Hof van Cassatie, 2 februari 2006

De feiten

Een particulier bestelt bij een aannemer de levering en plaatsing van een verwarmingsketel. De aannemer doet op zijn beurt een beroep op een onderaannemer. Helaas plaatst de onderaannemer de verwarmingsketel op een houten vloer zonder brandvrije sokkel. Een brand in de woning is het gevolg.

Volgens een deskundige had de onderaannemer moeten weten dat hij de ketel niet rechtstreeks op een houten vloer mocht plaatsen. Het maakt niet uit dat er hier niets over in de offerte stond. De woningeigenaar eist dan ook een schadevergoeding van de onderaannemer. Hij baseert zijn vordering op de buitencontractuele aansprakelijkheid omdat de onderaannemer niet rechtstreeks met hem een contract afgesloten had.

Oordeel van de feitenrechter

aardgas vloerketel

Foto gas.be
  

Het Hof van Beroep in Antwerpen veroordeelt de onderaannemer tot het betalen van een schadevergoeding aan de bouwheer omdat hij de 'algemene zorgvuldigheidsplicht' niet had nageleefd. De onderaannemer heeft een fout begaan door de verwarmingsketel te plaatsen op een houten vloer zonder brandvrije sokkel en door de bouwheer niet te wijzen op de brandonveilige toestand. Dit is een fout die los staat van het contract tussen de bouwheer en de hoofdaannemer omdat daarin de plaatsing van een brandvrije sokkel onder de ketel niet was voorzien.

Oordeel van het Hof van Cassatie:

Het Hof van Cassatie besluit dat het Hof van Beroep ten onrechte de onderaannemer heeft veroordeeld op basis van de buitencontractuele aansprakelijkheid. Een overeenkomst verbindt de contractspartijen niet enkel tot wat uitdrukkelijk in die overeenkomst is bepaald, maar ook tot alle gevolgen die door de billijkheid, het gebruik of de wet aan die verbintenis worden toegekend.

Een aannemer is dan ook niet alleen gehouden tot wat uitdrukkelijk in de overeenkomst met de bouwheer is bedongen, maar ook tot de uitvoering volgens de regels van de kunst. Het niet plaatsen van een brandvrije sokkel moet je dan ook als een contractuele fout aanzien.

De onderaannemer die optreedt in plaats van de hoofdaannemer en het contract met de bouwheer moet uitvoeren, mag ten aanzien van de uitvoering van het contract niet als een derde in die contractuele verhouding worden beschouwd. De onderaannemer kan dan ook niet buitencontractueel aansprakelijk gesteld worden.

Gouden raad

Werken in de bouw vdab confederatie bouw


  

Let goed op als je werken laat uitvoeren. Een aannemer is niet alleen gehouden aan hetgeen uitdrukkelijk in de overeenkomst met de bouwheer overeengekomen is. Hij moet ook alle nodige werken en materialen voorzien om de opdracht uit te voeren volgens de regels van de kunst. Doet de aannemer een beroep op een onderaannemer om bepaalde werken uit te voeren, moet de bouwheer zich in geval van schade richten tot de partij met wie hij een contract heeft. In dit geval is dat dus de aannemer.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-draait-aannemer-op-voor-fouten-onderaannemer/