livios logo

Coupe Advocaat: te laat is te laat bij tienjarige aansprakelijkheid

Vochtbestrijding vocht

Foto Vochtbestrijding TIBAS
  

opstijgend vocht

Foto Borhite BVBA
  

Maandelijks bekijkt Livios met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese een spraakmakend juridisch onderwerp uit de bouwsector. In deze Coupe Advocaat gaan we dieper in op het tijdig instellen van een vordering op basis van de tienjarige aansprakelijkheid.

Hof van Beroep Gent, 19 juni 2009

De feiten

Een bouwheer en aannemer sluiten een aannemingsovereenkomst voor de bouw van een industriegebouw. De uiteindelijke oplevering gebeurt in juni 1997. In mei 2005 stelt de eigenaar vast dat er veel water langs het dak en de gevel naar binnen sijpelt. De bouwheer dagvaart de aannemer in december 2006 en vordert de uitvoer van herstellingswerken aan het gebouw en de betaling van een schadevergoeding. Tijdens de procedure past de bouwheer zijn vordering aan door enkel nog om de aanstelling van een deskundige te vragen.

In eerste aanleg wijst de rechter deze vordering bij vonnis van juni 2008 af, waarop de bouwheer hoger beroep aantekent. In hoger beroep vraagt de bouwheer opnieuw enkel een deskundig onderzoek. Pas in februari 2009 vordert de bouwheer voor de eerste keer de aanstelling van een deskundige, maar ook de veroordeling van de aannemer tot betaling van een schadevergoeding.

Oordeel van het hof

Het hof beslist dat de aansprakelijkheidsvordering van de bouwheer tegen de aannemer niet toegelaten is, omdat de tienjarige aansprakelijkheidstermijn ruimschoots verstreken is. Bovendien is het niet mogelijk om in hoger beroep voor het eerst nieuwe vorderingen in te stellen.

opstijgend vocht

Foto AVW bvba
  

De tienjarige termijn wordt aanzien als een vervaltermijn, die niet vatbaar is voor stuiting of schorsing. Om te voorkomen dat de vordering vervalt, moet de aansprakelijkheidsvordering tegen de aannemer binnen een termijn van tien jaar vanaf de aanvaarding van de werken gebeuren. In de regel is dit vanaf de definitieve oplevering, tenzij er in de overeenkomst staat dat de voorlopige oplevering als aanvangspunt van de tienjarige termijn geldt.

Gouden raad

Als een gebrek de stevigheid van een gebouw in het gedrang brengt, dan kunnen de aannemer en de architect daarvoor aansprakelijk gesteld worden gedurende tien jaar.

Let er dus op dat je de vordering niet te laat instelt. Een vordering tot aanstelling van een deskundige kan niet beschouwd worden als een vordering op grond van de tienjarige aansprakelijkheid. In de vordering tot aanstelling van een deskundige is de vordering tot schadeloosstelling niet inbegrepen. Het volstaat bijgevolg niet om voor de rechtbank de aanstelling van een deskundige te vorderen. Je moet effectief vorderen dat aannemer en/of architect veroordeeld zouden worden tot schadevergoeding.

Jouw mening telt

Je heb zelf vervelende ervaringen gehad met de regel rond de tienjarige aansprakelijkheid of wil je tips over dit onderwerp geven? Dat kan in het Livios-forum. Ga nu naar het forum.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-te-laat-is-te-laat-bij-tienjarige-aansprakelijkheid/