livios logo

Coupe advocaat: Wat als de aannemer jouw aangetekende brief negeert?

huren woning


© Livios  

Livios ontrafelt iedere maand een spraakmakend juridisch bouwonderwerp in samenwerking met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese. Deze keer wordt er dieper ingegaan op wat je kunt doen als bouwheer wanneer de aannemer jouw aangetekende brief niet afhaalt.

Hof van Beroep te ANTWERPEN, 28/05/2003

De feiten

Een aannemer plaatste en monteerde poorten in onderaanneming. De uitgeschreven facturen werden door de hoofdaannemer gedeeltelijk betaald. Een vijftal facturen werd echter door de hoofdaannemer per aangetekend schrijven geprotesteerd.

De onderaannemer ging deze aangetekende protestbrieven niet afhalen bij de postdiensten, naar eigen zeggen “wegens een te drukke agenda”. Omdat de hoofdaannemer naliet de facturen te betalen, ging de onderaannemer tot dagvaarding over.

Het oordeel van het Hof

Als handelaar dient men volgens het Hof voldoende toegewijd te zijn om belangrijke briefwisseling tijdig te kunnen beantwoorden. Door niet eens de moeite te doen de aangetekende zendingen af te halen, is het Hof van oordeel dat de factuurprotesten door de onderaannemer aanvaard werden zodat hij niet langer de betaling van de facturen kon vragen.

Verder wees het Hof op het gekende gegeven dat handelaars de facturen waarmee zij niet akkoord zijn, binnen een redelijke termijn dienen te protesteren. Aangezien de hoofdaannemer de facturen al enkele dagen later aangetekend protesteerde, werd door het Hof geoordeeld dat deze protesten tijdig waren.

Doordat de onderaannemer op zijn beurt de aangetekende factuurprotesten niet had afgehaald en hij deze toegezonden kreeg nadat hij talrijke facturen had verstuurd, diende hij te vermoeden dat de aangetekende zendingen betrekking zouden hebben op voornoemde facturen.

De vordering van de onderaannemer werd dan ook door het Hof afgewezen.

Gouden Raad

Het valt voor dat een aangetekende brief die door een bouwheer naar een aannemer gezonden wordt, niet wordt afgehaald. Meestal leidt zo’n situatie tot onrust in hoofde van de bouwheer aangezien de door hem gemelde gebreken of protesten door de aannemer nog steeds niet gekend zijn.

Deze uitspraak bevestigt dat de bouwheer - zeker wanneer hij voldoende tijdig protesteert of gebreken kenbaar maakt - niets moet vrezen. De aannemer is juridisch immers eveneens als een “handelaar” te kwalificeren. De tijdig gemelde factuurprotesten en/of gebreken van de bouwheer die door de aannemer niet afgehaald werden, kunnen nadien door de aannemer niet meer betwist worden. De nadelen van een niet-afgehaalde briefwisseling vallen dan ook - behoudens overmacht - volledig ten laste van de aannemer.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-wat-als-de-aannemer-jouw-aangetekende-brief-negeert/