livios logo

Coupe Advocaat: wie draait op voor afleveren foutieve bouwvergunning?

vergunningen


  

Maandelijks nemen we met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese een spraakmakend juridisch onderwerp uit de bouwsector onder de loep. Vandaag kijken we naar de aansprakelijkheid van de architect voor een onzorgvuldig samengesteld bouwdossier en die van de gemeente voor een verkeerd verleende bouwvergunning.

Rechtbank van Eerste Aanleg Gent 3 november 2009

De feiten

Een gemeente verleent een bouwvergunning voor de verbouwing van hun eengezinswoning. De vergunning ligt in de lijn van het bouwaanvraagdossier dat de architect voor de bouwheren ingediend heeft.

De bouwheren starten de werken op eigen kracht en met hulp van familie, maar moeten stoppen na een klacht van de gemeente.Pijnpunt is dat de werken niet zouden overeenstemmen met het bouwaanvraagdossier en de verleende vergunning.

binnmuren wanden snelbouwstenen

Foto Porotherm
  

Vervolgens wordt er door de gemeente een voorstel tot herstelvordering ingediend bij de Hoge Raad voor Herstelbeleid, die adviseert om, gelet op het toch verwarrende bouwdossier, niet tot afbraak over te gaan. Onder druk van de dreigende herstelvordering beslissen de bouwheren uiteindelijk om af te zien van hun oorspronkelijke plannen tot verbouwing.

In de lijn van een nieuw verleende vergunning zijn de bouwheren vervolgens overgegaan tot afbraak van de bestaande woning om een compleet nieuwe, anders ingeplante woning op te richten, met alle perikelen, werk en kosten van dien. Uiteindelijk beslist de gemeente om toch af te zien van de herstelvordering.

De bouwheren hebben een vordering ingesteld tegen de gemeente en de architect om hen te laten veroordelen tot betaling van een schadevergoeding van 250.000 euro.

Oordeel van de Rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de architect het bouwaanvraagdossier onzorgvuldig heeft samengesteld en stelt dat de architect daarvoor contractueel aansprakelijk is ten aanzien van de bouwheren.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de gemeente buitencontractueel aansprakelijk is omdat zij op enkele dagen tijd ingegaan is op het onzorgvuldig samengestelde bouwaanvraagdossier en toch een bouwvergunning verleend heeft. De gemeente had volgens de rechtbank de ruimtelijke analyse die zij in het kader van de voorgestelde herstelvordering heeft gemaakt, meteen kunnen en moeten maken bij de beoordeling van de bouwaanvraag.

De bouwheren zelf hebben volgens de rechtbank niet onzorgvuldig gehandeld door zich aan te sluiten bij het door hun architect ingediende bouwaanvraagdossier, ook al hebben zij zich naderhand, na het verlenen van de bouwvergunning, daar allerminst perfect aan gehouden.

De rechtbank beslist dat de gemeente en de architect samen aansprakelijk zijn. Bij gebrek aan concrete berekeningsmethoden moeten zijn een schadevergoeding van 80.000 euro betalen aan de bouwheren.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/coupe-advocaat-wie-draait-op-voor-afleveren-foutieve-bouwvergunning/