livios logo

De ventilatieverslaggever

Om een goede luchtkwaliteit in huis te garanderen, ben je in Vlaanderen verplicht om te ventileren. Een ventilatieverslaggever volgt voor jou het hele traject op.

Voor wie?

Een ventilatieverslaggever is verplicht voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties met een bouwaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016.

Wat houdt dit in?

Om te voldoen aan de wettelijke ventilatie-eisen gelden er enkele verplichtingen:

1. Ventilatievoorontwerp 

Stap één is je ventilatie in kaart brengen. Dit gebeurt voor je start met de (ver)bouwwerken. Je architect, EPB-verslaggever of installateur zal een ventilatievoorontwerp voor jou opstellen. Daarin vind je alle info terug over het te kiezen systeem en over de impact daarvan op de ruimtes in huis. Deze info geven ze ook visueel weer op een plan.

2. Ventilatieontwerpspecificaties 

Eens de toekomstige eisen van je ventilatiesysteem duidelijk zijn, giet je architect/EPB-verslaggever ze in een document met ontwerpspecificaties. Dit moet voldoen aan een algemene norm voor systemen voor basisventilatie in privéwoningen (STS-P.731-1). Alleen dan mag je het samen met je EPB-startverklaring indienen. Haalt je voorontwerp de norm niet? Dan krijg je ook geen EPB-verslag. Op basis van dit document stellen ventilatie-installateurs ook hun prijsoffertes op.

3. Ventilatieprestatieverslag 

Van zodra je woning is afgewerkt, krijg je bij de oplevering een ventilatieprestatieverslag. Dit moet je laten opmaken door een erkend ventilatieverslaggever. Daarin staat of je ventilatiesysteem de vooropgestelde norm haalt of niet. Je EPB-verslaggever heeft dit document nodig om jouw EPB-aangifte op te maken.

ventilatiebuis renson ventilatie batibouw 2016

Als bouwheer moet je zelf een erkende ventilatieverslaggever aanstellen.

Foto Renson
  

gezonde binnenlucht ventilatie gezin familie DUCO AT HOME 52756_LowRes

Een ventilatieverslaggever is verplicht voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties met een bouwaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016.

Foto Duco Ventilation & Sun Control
  

Takenpakket

Als bouwheer moet je zelf een erkende ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan je architect, EPB-verslaggever, ventilatie-installateur of zelfs een studiebureau zijn. Kortom, iemand die bij jouw bouwproces en ventilatiesysteem betrokken is.

De ventilatieverslaggever volgt jouw project volledig op, staat in voor de coördinatie en is van alles op de hoogte. Van de keuze van het ventilatiesysteem, tot de uitvoering en controle van de prestaties. Ook stelt hij een dossier op bij het BCCA (Belgian Construction Certification Association) en bezorgt hij achteraf alle gegevens aan je EPB-verslaggever voor je EPB-aangifte.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/de-ventilatieverslaggever/