livios logo

Het favoriete grondplan van Andy Gijbels

Wat is jouw meest favoriete grondplan? En waarom? Die vragen legde Livios voor aan Andy Gijbels van NANO architecten. Allesbehalve een makkelijke keuze. Toch is er één ontwerp dat er voor hem uitspringt: een strakke nieuwbouw in Grobbendonk waar contact met de tuin centraal staat.

Kenmerken woning

 • Vrijstaand
 • Bouwjaar: 2014
 • Buitenoppervlakte: 300 m2

Gelijkvloers

De belangrijkste vraag van de opdrachtgevers was een woning met een open grondplan, zeer veel contact met de tuin en een overdekt terras (9) dat mee geïntegreerd kan worden in de leefruimtes in huis. De zitruimte (5) heeft een meer cosy effect en minder rechtstreekse lichtinval. Op het gelijkvloers is ook een bureauruimte (3) voorzien die deel uitmaakt van het open grondplan maar waar je ook rustig kan werken.

Foto NANO architecten
  

 • 1. Inkom 12,03 m2                      6. Eetruimte 24,28 m
 • 2. Toilet 1,60 m                        7. Keuken 20 m2
 • 3. Bureau 15,19 m2                     8. Berging 13,25 m2
 • 4. Praktijkruimte 36 m               9. Overdekt terras 37,04 m2
 • 5. Zitruimte 21,30 m2

Verdieping

Op de verdieping is centraal een technische ruimte (12) geplaatst, vlak langs de badkamer (18) en kort nabij de natte ruimtes van het gelijkvloers. Aan weerszijden van de badkamer bevinden zich de slaapkamers. Twee kinderkamers aan de achterzijde van de woning (14) en (15) en vooraan de master bedroom (13) die door middel van een dressing (16) verbonden is met de badkamer. 

Foto NANO architecten
  

 • 11. Nachthal 20,77 m                          15. Slaapkamer III 16,90 m2
 • 12. Technische ruimte 5,23 m2                16. Dressing 8,65 m2
 • 13. Slaapkamer I 17,40 m2                     17. Toilet 2,57 m2
 • 14. Slaapkamer II 16,69 m2                     18. Badkamer 13,60 m2

Het resultaat?

Een hedendaagse en ruimtelijke woning met een ruime blik op de tuin. Grote raampartijen zorgen voor een continue wisselwerking tussen binnen en buiten. 

Foto NANO architecten
  

Een centrale patio creëert interessante zichtassen die de ruimtes op een speelse manier aan elkaar koppelen.

Foto NANO architecten
  

Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een open keuken met bijhorende eetruimte die in verbinding staat met een overdekt terras. De volledige achtergevel bestaat op het gelijkvloers uit een grote raampartij waardoor de tuin als het ware naar binnen wordt getrokken.

Foto NANO architecten
  

 

3 ontwerptips van Andy

 1. “Maak op tijd je keuzes, zodat je alle elementen in de bouw goed op elkaar kan afstemmen. Veel beslissingen hebben een impact op het budget, maar als je op tijd knopen doorhakt, zijn dit altijd zeer bewuste keuzes: investeren in een warmtepomp of liever een beter afgewerkte keuken, ....”
 2. “Communicatie is het sleutelwoord gedurende het hele bouwproces. Door op tijd te communiceren met alle bouwpartijen voorkom je veel problemen en frustraties. Een architect kan zo het overzicht bewaren.”
 3. “Probeer een goed evenwicht te vinden: praktisch versus esthetisch, functie versus vorm, ontwerp versus bouwtechnieken en gevoel versus verstand.”

 

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/het-favoriete-grondplan-van-andy-gijbels/