livios logo

“Het geheim van een goed ontwerp? Begin aan de binnenkant!”

In de Architectenschakel leggen we vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Ellen Vaerewijck en Isabelle Van Lierop van Ring Partners Architecten uit Rupelmonde.

Foto Ring Partners Architecten
  

Foto Ring Partners Architecten
  

Nieuwbouwen of renovatie?

Beiden, maar de uitdaging zit vandaag in renovatie of herbouw. Er zijn al zoveel woningen gebouwd. Het is de kunst deze aan te passen aan de toekomst en aan nieuwe woonvormen.

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een ontwerp is geslaagd als het is aangepast aan jouw levensstijl. Het begint vanbinnen. Stel je de vraag hoe je wil wonen. Boven wonen of slapen? Contact met buiten, open keuken, enz. Pas als alle ruimtes op de juiste plaats zijn voorzien, denken we na over het uitzicht aan de buitenkant. Denk ook na over hoe je de woning later wil gebruiken, als de kinderen uit huis zijn. Verder is het bepalend voor een goed ontwerp of de woning licht en luchtig aanvoelt.

Als voorbeeld geven we onze eigen woningen die we elk op onze eigen manier vorm hebben gegeven.

Foto Ring Partners Architecten
  

Foto Ring Partners Architecten
  

Foto Ring Partners Architecten
  

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

  • Vraag degelijke prijsoffertes op met eenheidsprijzen. Zorg dat je appelen met appelen kan vergelijken.
  • Denk na over afwerkingsmaterialen in functie van het budget. Zoek alternatieven en vergelijk gelijkaardige materialen. Bepaalde afwerkingen (bv. keuken, vloerbekleding, ...) kan je op termijn nog vervangen als je smaak of budget verandert. De vloerverwarming daarentegen krijg je er later nooit meer in.
  • Hoe meer hoekjes en kantjes hoe moeilijker, dus ook hoe duurder. Less is more.
  • Er zit een beetje 'Roger' in elk van ons. Verschillende zaken kan je zelf doen. Laat je wel adviseren door iemand met kennis van zaken. Wees creatief en laat je interieur mee groeien met je handigheid.

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Denk steeds aan het grote geheel. Ook als je het budget nog niet hebt om dit volledig te realiseren. Het zou niet de eerste keer zijn dat een volledig vernieuwde badkamer een mogelijke uitbreiding in de weg staat.

Koop geen nieuwe woning omdat de zetel erin past. Durf 'out of the box' denken. Keer het eens helemaal om. Zo kan je perfect beslissen wat je wel en niet wil en vooral waarom.

Bouw geen ruimte aangepast aan een eenmalig evenement. Je eetkamer hoeft niet steeds voorzien te zijn op een familiefeest met vijftien gasten. De ruimte moet vooral vertrekken vanuit het perspectief van hoe je dagelijks wil wonen.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Maak op Pinterest een moodboard aan. Het helpt om uit te leggen wat je wil bereiken naar look and feel toe, zowel voor de binnen- als buitenkant.

En last but not least: laat je adviseren door een architect. Wij zijn het gewend voorstellen uit te werken in functie van een budget en kunnen je helpen met het verruimen van je blik.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/het-geheim-van-een-goed-ontwerp-begin-aan-de-binnenkant/