livios logo

Hoe aannemer kiezen na schrapping registratieplicht?

Rik Mondelaers: "Kwaliteitslabels gaan in de toekomst alleen maar aan belang winnen."


  

Zoals het er nu naar uitziet, wordt vanaf 1 januari onder Europese druk het systeem van de registratie van aannemers afgeschaft. Maar hoe vind je als bouwheer de geknipte aannemer zonder dit kwaliteitslabel?

De registratie van aannemers werd in 1978 in het leven geroepen als antwoord op een aantal koppelbaaspraktijken. Het systeem evolueerde in de loop van de jaren en diende als een soort kwaliteitslabel, waar een aantal voordelen aan verbonden waren, zoals het verlaagd btw-tarief of de fiscale aftrekbaarheid van energiebesparende maatregelen. Een ander voordeel van het systeem was dat je er als bouwheer zeker van kon zijn dat je in zee ging met een aannemer zonder fiscale en sociale schulden. Ook die garantie valt nu weg.

Maar hoe moet je dan te werk gaan bij het kiezen van een geschikte aannemer voor je (ver)bouwproject? Rik Mondelaers, directeur van de Confederatie Bouw Limburg, geeft drie tips.

Tip 1: vraag referenties

Foto Bouwkantoor Arnou
  

“Vraag de aannemer om voorbeelden van zijn werk en neem de tijd om te gaan kijken of het voldoet aan je eigen verwachtingen. Spreek ook met de bouwheren. Op die manier kom je heel wat zaken te weten. Is alles vlot verlopen of waren er problemen? Zou de bouwheer nog kiezen voor dezelfde aannemer of niet? Met een antwoord op deze vragen kan je een weloverwogen beslissing nemen.” “Ben je van plan om te bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma, ga dan ook zeker kijken naar bestaande realisaties. Zo weet je precies wat je mag verwachten.”

Tip 2: raadpleeg je architect

“De architect draagt een belangrijke verantwoordelijkheid, niet alleen bij het ontwerp maar ook bij de controle van de uitgevoerde werken. Vraag daarom ook zijn advies bij het kiezen van een aannemer. Hij weet vanuit zijn ervaring welke aannemers voor welke projecten het meest aangewezen zijn.”

Tip 3: kijk naar een kwaliteitslabel

“Een kwaliteitslabel, zoals bijvoorbeeld Qualibouw voor Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse ondernemingen, is niet verplicht. Maar het kan wel een bepalend element zijn bij de keuze van een aannemer omdat je weet dat hij dan aan bepaalde criteria voldoet, die door een onafhankelijke instelling gecontroleerd worden. Zo moet er bijvoorbeeld een goede opvolging gebeuren van de klantentevredenheid en van eventuele klachten. Momenteel wordt het Qualibouw-label samengevoegd met het Waalse CoQual-label onder het overkoepelende Construction Quality. Dit zal volgens mij in de toekomst aan belang winnen.”

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hoe-aannemer-kiezen-na-schrapping-registratieplicht/