livios logo

Hoe stel je je aannemer aangetekend in gebreke?

Komt jouw bouwpartner zijn afspraken niet na? Of merk je gebreken op tijdens of na de werken? En lost een constructief gesprek niets op? Stel dan een aangetekend schrijven op om hem in gebreke te stellen. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pak je dat aan? Wat moet er allemaal in zo'n brief staan? Advocaat Mark Huygen helpt je op weg.

"In deze officiële brief verzoek je je aannemer of architect om de verplichting die op hem rust na te komen binnen een bepaalde termijn. Daarvoor kunnen meerdere aanleidingen zijn: een gebrekkige uitvoering, het overschrijden van termijnen, aanmanen om een probleem te verhelpen of een contractuele verbintenis na te leven...", verduidelijkt Huygen.

Bewijs op zak

Die ingebrekestelling verstuur je bij voorkeur als een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. "Zo wordt vastgesteld dat de geadresseerde de brief effectief ontvangt. En heb jij als bouwheer een klaar en helder bewijs op zak." Meer weten over zo'n onvangtsbewijs?

Ontvangstbewijs


  

Huygen lijst op wat er zeker in je brief moet staan:

  • De datum
  • Adresgegevens van de geadresseerde
  • Samenvatting van het probleem
  • Verzoek om oplossing/actie
  • Termijn om het probleem op te lossen
  • Adresgegevens en handtekening van jou, de afzender
  • Vermelding van het begrip ingebrekestelling

Foto's

Richtte je aannemer schade aan? "Voeg dan zeker een lijst toe waarin je elk gebrek duidelijk omschrijft. Eventueel aangevuld met een foto per gebrek. Ook werfverslagen zijn nuttig."

Voorbeeldbrief

Om je op weg te helpen, stelde Huygen een voorbeeldbrief op. Die kan je zelf verder aanvullen in functie van jouw concrete situatie.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hoe-stel-je-je-aannemer-aangetekend-in-gebreke/