livios logo

Hoe vind je de geschikte architect?

Aangezien een architect dé spilfiguur wordt in jouw bouwplannen, is de keuze voor de juiste architect een zeer belangrijke stap. Wij helpen je een doordachte keuze maken. Weet wel dat elke nieuwbouw, verbouwing en bouwheer anders is: voor jou zullen bijvoorbeeld andere criteria harder doorwegen dan bij een ander, net omdat de verwachtingen anders zijn. Eén gouden raad: kies een architect waarmee het 'klikt'.

Regio

Hou rekening met waar de architect woon- en/of werkzaam is. Als je architect in jouw buurt woont, is het makkelijker om eens binnen te springen als je met vragen zit. Hij kan ook sneller op de werf zijn voor de verplichte controles of als er eens een probleem mocht opduiken. Een ander voordeel is dat de architect de regio kent en weet welke plaatselijke aannemers goed werk leveren.

Bouwstijl en specialiteit

Als je al enigszins weet hoe je project er gaat uitzien en wat je er allemaal van verwacht, kan je doelgerichter naar een architect speuren. Sommige architecten zijn echte all-rounders, anderen hebben echter een specialiteit. Zo zijn er architecten die zich hebben toegelegd op een bepaalde bouwstijl of bouwmethode, renovaties of het bouwen van lage-energiewoningen of passiefhuizen.

dak patio plat dak terras ramen dakoversteek

Hou rekening met waar de architect woon- en/of werkzaam is. Als je architect in jouw buurt woont, is het makkelijker om eens binnen te springen als je met vragen zit.

Foto Build Your Home
  

mijn huis mijn architect 2011

Probeer je via alle mogelijke kanalen te informeren. Ga bijvoorbeeld eens huizen kijken tijdens een initatief als Mijn Huis Mijn Architect.

Foto Mijn Huis Mijn Architect
  

Referenties wijzen de weg

Op basis van referenties kan je meestal goed inschatten wat je van een architect mag verwachten. Informeer je daarom bij familie, vrienden en kennissen: misschien hebben zij wel goede ervaringen of positieve dingen gehoord over een bepaalde architect? Doorblader tijdschriften en andere publicaties. Ga op zoek naar huizen die je mooi vindt en bel aan om te vragen wie hun architect was. Bezoek enkele huizen tijdens initiatieven als Mijn Huis Mijn Architect.

Eerste gesprek

Als je het lijstje met kandidaten hebt uitgedund, is het best dat je eens langs gaat bij de overgebleven kanshebbers voor een verkennende babbel. Zo’n eerste gesprek is een goede manier om kennis te maken en standpunten te vergelijken. De architect kan je zijn opvattingen over het beroep toelichten, referenties tonen en zijn manier van werken omschrijven. Jij van jouw kant kan je bouwwensen uit de doeken doen.

Klikt het?

Het is de ideale gelegenheid om te checken of jullie allebei op dezelfde golflengte zitten en of het ‘klikt’. Dit eerste gesprek is meestal gratis, maar je doet er goed aan om daarover op voorhand duidelijkheid te scheppen.

Ereloon

Voor sommige bouwheren is prijs een doorslaggevende factor. Architecten gebruiken verschillende methodes om hun ereloon te berekenen, waardoor deze bedragen nogal eens uit elkaar kunnen lopen. Breng het onderwerp zeker ter sprake tijdens het eerste gesprek.

Voorontwerp als scherprechter

Als je er na de eerste gespreksronde nog niet uit bent, kan je tegen een vergoeding een voorontwerp laten maken.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hoe-vind-je-de-geschikte-architect/