livios logo

Hoe vind je de juiste bouwfirma? 15 tips van 20 bouwers

De keuze voor de juiste aannemer(s) is erg belangrijk in een (ver)bouwproces. Zeker als je kiest voor een algemene bouwonderneming of een sleutel-op-de-deurfirma. Want dan ligt het grootste deel van de werken in handen van één enkel bedrijf. Maar hoe kies je tussen al die verschillende firma's? Wij vroegen het aan twintig bouwers die voor dezelfde keuze stonden.

Internet, beurzen en referenties

Informeren, informeren, informeren en dan selecteren. Bij iedereen die we spraken, is het duidelijk dat ze hun huiswerk goed hebben gemaakt. Een lijstje met potentiële bouwpartners begint vaak op het internet, beurzen of met goede referenties van familie, vrienden, kennissen of architect.

"Energetische verhaal belangrijk"

avl sod

Heeft de firma in kwestie aandacht voor het energetische plaatje? Voor sommige kandidaat-bouwers een absolute must.

Foto AVL Woningbouw
  

Al gebeurt die eerste schifting soms al meteen bij de keuze voor een bepaalde bouwtechniek. "Wij hebben op het internet naar bouwfirma's gezocht en ook eens gepolst naar de ervaringen bij familie, vrienden en kennissen. Maar aangezien wij houtskelet wilden, vielen er al heel wat bedrijven af. Het lijstje werd meteen een stuk korter", vertelt Claire Vanderhaeghen.

"Voor ons was het energetische en ecologische verhaal belangrijk. Referentielijsten en ervaringen van andere bouwers deden de rest. Zo bleven er nog twee bedrijven over. Wat dan de doorslag gaf? Ik had gewoon een beter gevoel bij één van de twee. Hun aanpak was persoonlijker, de projecten zagen er mooier uit", besluit Vanderhaeghen.

"Te lage prijzen"

Bostoen-inspiratie (16)

Lijstje al wat uitgedund? Dan gaan de meeste aspirant-bouwers over tot het opvragen van offertes.

Foto Bostoen
  

Ook onder andere Johan De Bliek en Patrick Pype maakten een eerste selectie op houtskelet. Pype: "Wij hadden een dikke vijftien jaar geleden al gebouwd, dus mijn lijstje begon sowieso met de firma's die toen al de revue passeerden. We vulden aan na wat speurwerk op het internet en één beursbezoek. Dat resulteerde in een vijftal offertes."

"Mijn aandacht ging vooral uit naar de verdeling van de rubrieken: er was veel verschil in de verhouding tussen de houtskeletstructuur, technieken en afwerking. Voor die twee laatste posten was het prijskaartje soms onrealistisch laag."

"Niet alle bedrijven waren trouwens bereid om een gedetailleerde prijsopgave te maken en wilden in eerste instantie enkel een totaalprijs geven. Begin dan maar eens te vergelijken", aldus Pype."Ik heb ook de kredietwaardigheid van de bedrijven opgevraagd en enkele referenties gecheckt."

"Excel en timing"

Sleutel-op-de-deur SOD woning huis

Ook een criteria voor bepaalde bouwers: de timing. Hoe snel kan het bedrijf in kwestie uit de startblokken schieten?

Foto Blavier
  

De Bliek: "Beurzen zijn ideaal om de verschillende ondernemingen gemakkelijk te vergelijken en verder te filteren. Uiteindelijk hebben wij bij zes bedrijven een prijsaanvraag ingediend. Een Excel-rekenblad hielp om de verschillende specificaties te vergelijken. Je moet appels met appels vergelijken, dus we hebben die lastenboeken tot in detail bekeken. Zo vielen er twee bedrijven af. Bij drie firma's zijn we langs geweest in enkele kijkwoningen."

"Ook de timing was belangrijk: sommige bedrijven zaten al een tijdje volgeboekt, terwijl onze uiteindelijke keuze snel kon beginnen. Al moet ik toegeven dat dat bedrijf met een voorsprong begon. Vrienden van ons hadden er namelijk goede ervaringen mee."

"Bevriende werfleider"

Bouwplan - Remeha

Neem je zelf een architect onder de arm? Vraag hem of haar dan naar de aannemers waar hij of zij geregeld mee samenwerkt.

Foto Remeha
  

Ook bij Carl Vandenbroucke was een 'persoonlijke connectie' de doorslaggevende factor bij zijn uiteindelijke keuze. "Een vriend van ons werkt er als werfleider. Dat schept vertrouwen. Onze architect had trouwens al met hen gewerkt. Mooi meegenomen."

"Actief meedenken"

doe-het-zelf zelfbouw vloerverwarming

Van plan om zelf aan de slag te gaan voor bijvoorbeeld de technieken? Niet elk bouwbedrijf is daar even happig op.

Foto Easykit
  

Bij Ben Schroyen en Tim Goossens vormden hun respectievelijke architecten het vertrekpunt van hun projecten. Schroyen: "Daarna hebben we zijn aanbevelingen online gecheckt met andere bouwers." Goossens: "We hebben naast onze eigen vriendenkring ook gepolst bij onze architect: met welke bedrijven en aannemers had zij goede ervaringen?"

"Onze architect heeft een lastenboek uitgewerkt en daarmee zijn we dan bij zes bedrijven een offerte gaan opvragen. Door dat lastenboek krijg je een heel gedetailleerde prijsberekening, wat het vergelijken makkelijker maakt", tipt Goossens.

"Uiteindelijk is er één bedrijf afgevallen omdat het zich nogal passief opstelde. Ik wil dat de architect de fouten van mijn aannemer opvangt, maar ook vice versa. En dat kan alleen als iedereen een actieve houding aanneemt."

"Garantie struikelblok"

bouwgrond grond kavel

Een bouwgrond met bouwverplichting? Voor sommige bouwers mooi meegenomen, voor anderen een echte afknapper.

Foto Blavier
  

Sommige bouwers steken zelf de handen uit de mouwen. Voor Stijn Laureys had dat een grote invloed op zijn zoektocht naar het juiste bouwbedrijf. "Wij wilden de technieken voor onze rekening nemen. Voor sommige bedrijven geen probleem, tot de kwestie garantie ter sprake kwam. Wat mij opviel was dat de grotere firma's zich niet flexibel opstelden. Zo kwamen we uiteindelijk terecht bij de kleinere, regionale firma's."

"We hebben nu duidelijke afspraken: is er een lek in de vloerverwarming, dan is dat voor mijn rekening. Verzakt de vloer omdat de PUR niet goed is gespoten, zijn zij verantwoordelijk. Maar een bedrijf moet wel willen meestappen in dat verhaal."

"Omgekeerd gewerkt"

Metselwerk snelbouwsteen binnenmuur cement metselen werf

Heeft het bouwbedrijf werkmannen in dienst of besteedt het de meeste posten uit aan ondernemers?

Foto Bekaert
  

Voor andere bouwers houdt de zoektocht naar de geschikte bouwlocatie meteen een samenwerking in met een bepaald bouwbedrijf. "Wij zijn omgekeerd tewerk gegaan", vertelt Jochen Theite. "Wij waren geïnteresseerd in een project op een voor ons ideale locatie. En aan dat project hing een bouwfirma vast. Wij moesten dus niet kiezen."

"Uiteraard hebben we ons huiswerk gedaan. We zijn naar een infoavond geweest en hebben via via inlichtingen ingewonnen. Maar eerlijk: als het nu een ander bedrijf was geweest met even goede referenties, dan was dat voor ons ook prima."

"Werfbezoek overtuigde ons"

Idem bij Tatjana De Maesschalk. "Soms heb je inderdaad niet te kiezen. Aan onze bouwgrond was een bouwverplichting verbonden bij een bepaald sleutel-op-de-deurbedrijf. Geen probleem voor ons, want wij stonden open voor die bouwformule. Mijn zus had al gebouwd bij hen en een werfbezoek bij andere bouwers kon ons overtuigen. Op het internet vonden we ook een positieve blog over de firma."

"Check de onderaannemers"

Voor Bert Vandevelde en Johan Winkelmans was zo'n bouwverplichting echter een afknapper. Vandevelde ging "een beetje tegen onze zin in zee met een sleutel-op-de-deurbedrijf. Maar de grond was fantastisch mooi", terwijl Winkelmans op zoek ging naar een andere locatie. "Het sleutel-op-de-deurbedrijf in kwestie stelde zich allesbehalve flexibel op", vertelt Winkelmans.

"Als ik ze vergeleek met andere firma's schoten ze te kort. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een bouwgrond zonder verplichtingen. Ik check ook altijd welke onderaannemers een bepaald bedrijf inzet. Hoe lang werken ze al samen? Welke band hebben ze? Je moet er toch zeker van zijn dat die onderaannemers hun best gaan doen om de samenwerking niet te schaden?"

15 x gouden raad

Hopelijk heb je wat gehad aan de tips and tricks van deze ervaringsdeskundigen. Wij bundelden bovenstaande goede raad, aangevuld met dé ultieme tips van de andere kandidaat-bouwers die we spraken:

 1. "Bouwbeurzen zijn het uitgelezen moment om op één dag meerdere bedrijven te spreken en te vergelijken."
 2. "Pols bij familie, vrienden en kennissen naar goede én slechte ervaringen. Vraag aan je architect met welke firma's hij of zij al heeft samengewerkt."
 3. "Bepaalde firma's hebben een specialiteit. Sommige leggen zich toe op lage-energiewoningen of passief, anderen doen uitsluitend houtskeletbouw. Bepaalde bedrijven hebben dan weer een bepaalde bouwstijl zoals pastorie helemaal in de vingers. Hou daar rekening mee."
 4. "Rij eens rond in de buurt. Zo krijg je ook zicht op de realisaties van kleinere, regionale spelers."
 5. "Gebruik het internet niet alleen om bedrijven in kaart te brengen, maar vraag ook naar de tevredenheid van andere bouwers."
 6. "Bezoek naast kijkwoningen zeker ook werven. Zo weet je hoe het er echt aan toegaat."
 7. "Vraag een referentielijst en praat met andere klanten. Wat is goed, wat is minder?"
 8. "Eis een gedetailleerde offerte per bouwpost. Alleen zo kan je de lastenboeken op een correcte manier vergelijken. Grote verschillen? Vraag dan ook waarom en waar dat verschil 'm precies zit!"
 9. "Check hoelang het bedrijf al bestaat."
 10. "Ga na of ze alles zelf doen of in welke mate ze posten uitbesteden aan onderaannemers. Hoe is de verhouding met die partijen? Hoe lang werken ze al samen?"
 11. "Als je weinig verstand hebt van bouwen, vraag dan aan iemand met kennis van zaken om mee lastenboeken uit te pluizen, op werfbezoek te gaan ..."
 12. "Koop je een bouwgrond met bouwverplichting, maak dan je huiswerk over het bedrijf waarmee je mogelijk in zee gaat."
 13. "Kies een bedrijf dat actief meedenkt over jouw project. Het is net de wisselwerking tussen alle partijen die voor een optimaal resultaat zorgt."
 14. "Als je zelf geen architect aanbrengt: is hij of zij méér dan iemand die zijn of haar handtekening onder de plannen zet? Is het iemand die je vertrouwt en opkomt voor jóúw belangen?"
 15. "Stel je kritisch op en blijf doorvragen!"

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hoe-vind-je-de-juiste-bouwfirma-15-tips-van-20-bouwers/