livios logo

"Hou de woonoppervlakte beperkt: kwaliteit gaat boven kwantiteit"

In de Architectenschakel leggen we jouw meest prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect of architectenbureau. Deze week is het de beurt aan Eline Daniels en Simon Stockmans van DAST Architectenduo uit Hasselt.

Nieuwbouwen of renovatie?

Beide soorten projecten hebben voor- en nadelen en specifieke uitdagingen. Bij nieuwbouw zijn er naast de stedenbouwkundige voorschriften minder randvoorwaarden waar we rekening mee moeten houden bij het ontwerp. Bij verbouwingen moeten we de bestaande toestand in acht nemen. We starten in ieder geval met evenveel plezier aan beide soorten opdrachten.

DAST Architectenduo interieur


© Hanne Joosen  

DAST Architectenduo keuken


© Hanne Joosen  

DAST Architectenduo tuin


© Hanne Joosen  

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

We streven er steeds naar om een ontwerp te maken dat perfect aansluit bij de noden van de gebruikers. Wanneer de bewoners helemaal hun draai vinden in de nieuwe woonst, is onze opdracht geslaagd.

De verbouwing van onze eigen woning met kantoor is helemaal op maat van onze specifieke noden gebouwd. Ons bureau, onze fietsen, slaapkamers,… moesten allemaal hun plaatsje krijgen in deze compacte stadswoning. Dat was alleen haalbaar met een specifieke planopbouw en maatwerk.

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Beperk de oppervlakte. Vaak ligt de nadruk te veel op vierkante meters en oppervlakte. Voor ons is een kwalitatief en goed doordacht ontwerp belangrijker: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Elke vierkante meter kost bovendien geld om te realiseren. Daarom proberen we de oppervlakte juist te beperken. Zo is er nog budget over voor wat een woning juist een fijne verblijfplaats maakt: een goed uitgeruste keuken, een badkamer waar je helemaal tot rust komt, de verlichting die het interieur afmaakt,…

DAST Architectenduo Eline en Simon


© Hanne Joosen  

DAST Architectenduo gevel


© Hanne Joosen  

DAST Architectenduo bad


© Hanne Joosen  

DAST Architectenduo badkamer


© Hanne Joosen  

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Zoek een architect waarbij je een goed gevoel hebt, zodat je zo vlot mogelijk door het bouwproces wordt geleid. Een samenwerking met een architect die qua stijl aansluit bij je eigen ideeën zal een meerwaarde zijn voor je project en het naar een hoger niveau tillen.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Neem een architect onder de arm waarmee je een goede klik hebt en die je vertrouwt. Hij of zij is tenslotte de enige persoon die het bouwproces van begin tot einde kent en overzicht heeft over het hele project.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hou-de-woonoppervlakte-beperkt-kwaliteit-gaat-boven-kwantiteit/