livios logo

“In complexe projecten kunnen we als architect echt het verschil maken”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Michaël Callant, Jo Vinken en Bas Meulman van ZOOM architecten uit Gent. Welke tips hebben zij voor jou?

"Het laten herleven van sites, gebouwen en plekken is wat we het liefste doen. We werken graag in een complexe context zoals de stad of beschermde stads- en dorpsgezichten."

Foto ZOOM architecten
  

ZOOM architecten werd geselecteerd als opvolger door architect Ruben Braeken. Lees ook zijn vijf vragen!

1. Nieuwbouw of renovatie?

We trachten steeds het aanwezige potentieel van de woning te (h)erkennen en mogelijke problemen in kaart te brengen. Dan ontwerpen we een ruimtelijk concept dat bestaande kwaliteit maximaal bestendigt, verborgen potenties blootlegt en kwaliteit toevoegt waar nodig. We geloven dat we zo elke woning kunnen laten herleven. Een belangrijk deel van ons werk omvat dan ook het integraal herdenken en verbouwen van eengezinswoningen.

Het laten herleven van sites, gebouwen en plekken is wat we het liefste doen. We werken graag in een complexe context zoals de stad of beschermde stads- en dorpsgezichten. Het aanpakken van gebouwen op deze plekken door het verwijderen van wat slecht is en het subtiel toevoegen van nieuwbouwvolumes vinden we erg boeiend. We pakken graag complexe projecten aan waar we echt het verschil mee kunnen maken. Het uitgangspunt is altijd een positieve verandering realiseren.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Als de opdrachtgever aan het einde van de rit gelukkig is en plezier beleeft aan de nieuwe ruimte. Als daarbij ook het basisconcept leesbaar is in het eindresultaat met zuivere, krachtige lijnen, dan is het project ook architecturaal geslaagd. Wij werken hard om in elk project deze twee zaken te realiseren.

Project CELA is daar een mooi voorbeeld van. Het is een totaalrenovatie van een halfopen bebouwing in Nazareth. De start van die opdracht zal herkenbaar zijn voor veel (ver)bouwers. Aan het oorspronkelijke bouwvolume waren een reeks aanbouwen toegevoegd met lage bouwkwaliteit. Ze stonden de relatie met de tuin en het landschap letterlijk in de weg. De opdrachtgevers wilden een hedendaagse, praktische eengezinswoning, met redelijk wat ruimte op het gelijkvloers. We maakten daarom eerst schoon schip en verwijderden alle aanbouwen. Vervolgens voegden we één smal functioneel volume toe, dat we letterlijk achter en volledig naast het bestaande hoofdvolume plaatsten.

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Foto ZOOM architecten
© Dieter Van Caneghem  

Die op maat gemaakte houtskeletbouw benut elke beschikbare vierkante centimeter. In die ‘black box’ realiseerden we een nieuwe inkom, vestiaire, toilet, bergruimte, bad- en slaapkamer. Zo konden we de kwalitatieve ruimtes van het hoofdvolume volledig herbestemmen als leefruimtes. De link tussen het hoofdvolume en de ‘black box’ maakten we via een open en transparante binnen-buitenruimte, zodat het voelt alsof je buiten leeft en kookt. We geloven sterk in de kracht van dergelijke verbindende tussenruimtes. Het basisidee is het landschap en het groen naar binnen trekken. De voorgestelde ingrepen zijn eenvoudig en kleinschalig, maar het boeiende contrast tussen oud en nieuw en binnen en buiten maakt de eengezinswoning een bijzondere leefplek.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Bij nieuwbouw komt het er vooral op aan te kiezen voor kwalitatieve, maar betaalbare materialen en juist en haalbaar te faseren. Bij een renovatie is het essentieel om echt aandachtig te kijken naar de plek en de bestaande context om zo de aanwezige opportuniteiten te benutten en maximaal te behouden wat goed is. Zo bouw je misschien klein, maar wel groots.

Wij ontwerpen graag zuivere en mooie ruwbouwstructuren. Die kunnen dan eventueel zichtbaar blijven, wat naast een interessante ruimtelijkheid ook tot een mooie besparing leidt. Cruciaal bij dit alles is investeren in een volledig en uitgewerkt uitvoeringsontwerp. Met een goed dossier kan je echt het maximale halen uit de beschikbare materialen.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

De grootste fout is het niet-afstemmen van je ambities op je budget. We merken telkens opnieuw, vooral bij verbouwingen, dat de kosten sterk onderschat worden. Dat komt omdat mensen zich vaak baseren op onvolledige of zelfs foute info, het eigen aandeel in de werken overschatten, een hele reeks nochtans noodzakelijke kosten toch vergeten… Uiteindelijk hebben ze zo torenhoge maar niet gefundeerde ambities op ruimtelijk en energetisch vlak.

Zeker bij complexe projecten is het daarom belangrijk samen te werken met een ervaren architect. Zo trachten wij al bij aanvang een gezonde basis te creëren voor het (ver)bouwproject door voldoende marges te nemen, zowel financieel als qua planning. Het is de taak van een goede architect om vóór te denken en de juiste kritische vragen te stellen bij aanvang van het project, zodat de opdrachtgevers hun ambities eventueel kunnen bijstellen.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Neem nog vóór je overgaat tot de aankoop van een grond of een te verbouwen pand contact op met een architect. Bezoek het perceel of project samen en vertel over je dromen, wensen en ambities. Zorg ervoor dat je zo voor je de knoop doorhakt inzicht krijgt in de omvang van het totale project, niet alleen qua planning, maar ook financieel. Deze tip kan (ver)bouwers veel frustraties besparen.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/in-complexe-projecten-kunnen-we-als-architect-echt-het-verschil-maken/