livios logo

"Inbreuken bij zes op tien gecontroleerde makelaars"

“Bij zes op de tien gecontroleerde immomakelaars zijn een of meerdere inbreuken vastgesteld. Dat is onrustwekkend, zeker omdat de sector zelf doet alsof zijn neus bloedt.” Met deze woorden gooide minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) een bommetje in de kranten. Volgens het BIV, het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars, zijn de cijfers “te vaag” om van een tendens te spreken.

Bij het BIV, het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars, zijn de cijfers “te vaag” om van een tendens te spreken.


  

"Ongehoord en ongezien wat de minister dit weekend naar buiten bracht", valt te horen bij de Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen.


  

“Ernstige inbreuken”

In totaal kregen 322 makelaars de afgelopen tijd een controleur van de Economische Inspectie over de vloer. Zo lezen we in Het Belang van Limburg. Amper vier op de tien zouden volledig volgens het boekje werken. Uiteindelijk kregen zestig makelaars een proces-verbaal opgesteld.

“Er zitten ernstige inbreuken tussen, die nadelig zijn voor consument”, meent Kris Peeters. “Ik heb de beroepsvereniging een brief gestuurd na de controles, maar ze lieten weten dat ze niet inzien wat het probleem is. Ik heb ze uitgenodigd op mijn kabinet. Komt er geen oplossing, dan doen we extra controles."

Welke inbreuken?

Om wat voor overtredingen gaat het zoal volgens het kabinet-Peeters?

  • Onduidelijkheid over te betalen bedrag aan makelaar
  • Onvoldoende duidelijkheid over welke diensten in de prijs zitten
  • Wet rond stilzwijgende verlenging niet expliciet uitgelegd aan consument (als consument loopt je contract stilzwijgend verder als je huis niet verkocht geraakt. Maar zelfs dan kan je je overeenkomst nog opzeggen, hetzij met een opzegtermijn van één maand)

“Heksenjacht”

Bij het BIV zelf vinden ze de conclusies van de minister te voorbarig. “We willen meer duiding bij de exacte vaststellingen”, valt te horen bij woordvoerster Dorien Stevens. Zelf willen ze graag de pv’s inkijken, zodat ze hun leden gericht kunnen vormen naar de toekomst toe.

Bij de Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen stellen zij zich ook grote vragen bij de cijfers. Bovendien klinkt het bij hen al wat minder genuanceerd: "Ongehoord en ongezien wat de minister dit weekend naar buiten bracht, zeker als je weet dat de sector aan Peeters enkele weken terug zélf heeft gevraagd om op een constructieve manier rond de tafel te zitten om meer duiding te krijgen bij de door hem aangehaalde cijfers." Ook de woorden 'heksenjacht' en 'stemmingmakerij' vallen: "Die vergadering vindt op 1 maart al plaats, maar blijkbaar is het belangrijker om eerst de media te halen, dan overleg te plegen."

“Met constructiviteit bereik je veel meer dan met afbraakpolitiek”, zegt de beroepsorganisatie nog ten slotte, dat aangeeft zelf nooit gecontacteerd of geïnformeerd te zijn geweest.  

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/inbreuken-bij-zes-op-tien-gecontroleerde-makelaars/