livios logo

Is je aannemer geregistreerd?

bouwwerf verbod toelaten aannemer architect werf

Foto Livios
  

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief voor verbouwingswerken of van de fiscale premie voor energiezuinige investeringen, moet je in zee gaan met een geregistreerd aannemer. Maar wat houdt zo’n registratie precies in en is een geregistreerd aannemer hetzelfde als een erkend aannemer?

Een geregistreerd aannemer heeft van de overheid een registratienummer gekregen dat hij meestal vermeldt op zijn briefpapier en documenten. Om er zeker van te zijn dat die registratie nog altijd geldt, kan je het registratienummer controleren op ons professionele luik.

Nog een pluspunt van een geregistreerde aannemer is dat je zeker weet dat de onderneming geen fiscale en sociale schulden heeft.

Steenbakkerij De Keignaer


© Bouwmaterialen Verhelst  

Wanneer je woning gedeeltelijk gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden, werk je het best met een geregistreerd aannemer. Anders moet je 30 % van elk factuurbedrag inhouden dat je dan moet doorstorten naar de fiscus (15 %) en de RSZ (15 %). Wanneer je in zee gaat met een niet-geregistreerde aannemer, loop je grote financiële risico’s wanneer deze failliet gaat.

Denk er ook aan dat bepaalde premies en het verlaagde btw-tarief van 6 % voor renovaties enkel gelden als je kiest voor een geregistreerde aannemer.

De registratie mag je niet verwarren met de erkenning. De erkenning van een aannemer houdt in dat een officiële instantie, de Erkenningscommissie, zijn financiële draagkracht en technische capaciteiten heeft onderzocht en dat hij hierdoor mag inschrijven op openbare aanbestedingen. Dat is vooral van belang voor aannemers van grote bouwprojecten. Hoe dan ook is het een pluspunt wanneer de aannemer erkend is.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/is-je-aannemer-geregistreerd/