livios logo

“Je woning extra leven inblazen? Zoek de funfactor!”

In de Architectenschakel leggen we jouw meest prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect of architectenbureau. Deze week is het de beurt aan Pieter Schmook van Kiwi architecten uit Bornem.

Nieuwbouwen of renovatie?

Bij Kiwi architecten zetten we ons in op beide. Renovaties en uitbreidingsprojecten bieden een duidelijke context waarop we kunnen inspelen. Dat zorgt vaak voor leuke insteken, waardoor een project echt uniek kan aanvoelen. Bij nieuwbouwprojecten beginnen we daarentegen van een leeg blad, al is het daarom nog geen carte blanche. We proberen de bouwheer altijd als context en katalysator van het ontwerp te beschouwen. Elke bouwheer is uniek, wat van elk woonproject opnieuw een prototype maakt.

kiwi architecten buitenkant gevel bouw werf


© Herman Desmet  

kiwi architecten buitenkant voorkant voorgevel gevel


© Herman Desmet  

kiwi architecten gevel binnenplaats


© Herman Desmet  

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een project is eerst en vooral geslaagd als de bouwheer tevreden is. De vooropgestelde eisen en het afgesproken budget vormen dan ook de belangrijkste leidraad doorheen het bouwproces. Verder moet een bouwproject een juist antwoord bieden op de context en probleemstellingen. Bovendien vinden wij dat de architect een belangrijke maatschappelijke functie bekleedt en een voortrekkersrol moet spelen om het versnipperde Belgische patrimonium een kwaliteitsinjectie te geven. Dat kan hij of zij doen door de bouwheer duurzame, economische en ecologische oplossingen aan te bieden. 

Een mooi voorbeeld daarvan is de gesloten nieuwbouwwoning van een jong koppel in Bornem. De bouwheer wilde een open plan met veel licht en uitzichten zonder in te boeten aan privacy. Oorspronkelijk leek die wens onverzoenbaar met het gesloten, aan de straatkant zuidelijk gerichte perceel. Dat probleem losten we op met een teruggesprongen voorgevel. Zo creëerden we in één klap meer raakvlakken met de zon en een tussenruimte die de harde overgang van de stoep naar de voordeur verzacht. Door de leefruimtes strategisch rond die insprong in te richten, dringt het zonlicht nu tot diep de woning in. Het resultaat is een woning die zijn nadelen als troef uitspeelt.

kiwi architecten gevel voorkant


© Herman Desmet  

kiwi architecten interieur trap


© Herman Desmet  

kiwi architecten interieur keuken


© Herman Desmet  

kiwi architecten keuken


© Herman Desmet  

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Bouwen en verbouwen wordt steeds duurder. Daarom is het belangrijker dan ooit dat je elke vierkante meter maximaal benut. Met een rationeel en eenvoudig gestructureerd plan zorg je voor een juiste budgettering doorheen de hele werffase, van ruwbouw tot afwerking. Daarnaast is het aan de architect om vindingrijk om te springen met materiaalgebruik. Probeer één sterke, duidelijke beweging doorheen het hele project te trekken die de woning karakter en richting geeft.

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

De hedendaagse regelgeving en technieken zijn zo complex dat sommige (ver)bouwers door het bos de bomen niet meer zien. Laat je daarom vooral goed en tijdig begeleiden door professionals. Voor de meeste mensen is een woning de grootste aankoop van hun leven. We vinden het dan ook vanzelfsprekend dat die aankoop op en top binnen hun plaatje past. Daarom neem je tijdens de ontwerpfase beter wat uitgebreider de tijd om verschillende ideeën en vormgevingsmogelijkheden uit te werken en te vergelijken.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Een woning dient eerst en vooral om in te leven. Naast een rationele indeling en de zoektocht naar de correcte uitwerking binnen het vooropgestelde budget, moet een woonproject ook gewoon leuk zijn. Tijdens elk ontwerpproces zoeken wij dan ook naar de funfactor die een woning net dat tikkeltje extra leven inblaast.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/je-woning-extra-leven-inblazen-zoek-de-funfactor/