livios logo

Lange wachttijden in de bouw: “Jaar wachten op eerste steenlegging is geen uitzondering”

Wie vandaag een huis wil bouwen, bezit best een grote dosis geduld. Door het tekort aan arbeidskrachten, de grote vraag naar bouwmaterialen en de vele bouwprojecten, lopen de wachttijden namelijk behoorlijk op. “Een jaar wachten voordat je aannemer kan starten, is geen uitzondering meer”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Slecht imago 

De wachttijden in de bouwsector zijn uitzonderlijk hoog. Volgens Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie heeft dat verschillende redenen. “De belangrijkste reden is waarschijnlijk het tekort aan arbeidskrachten.” De oorzaak? “Werken in de bouw heeft nog steeds een slecht imago. En dat is onterecht."

"Het is inderdaad geen nine-to-five job, maar mensen in de bouw worden wel goed tot zéér goed betaald. De laagste lonen flirten helemaal niet met het minimumloon. Daarnaast krijgen ze een gratis hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen, kunnen ze fiscaal voordelige overuren kloppen, …”

Algemeen probleem

“Werken in de bouw heeft nog steeds een slecht imago. En dat is onterecht", vindt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Foto Getty Images
  

Maar volgens Waeytens is niet alleen dat slechte imago de oorzaak van het tekort aan arbeidskrachten. “Het is ook een algemeen probleem, in heel Vlaanderen en in alle sectoren. Als pretparken hun werknemers al tot 10.000 euro contractvergoeding geven, weet je wel hoe laat het is.”

Lange wachttijden

Door de onderbezetting in de bouwsector, lopen de wachttijden voor het bouwen van een woning hoog op. “Als je nu je eerste telefoontje moet plegen om aan je project te beginnen, moet je niet verbaasd zijn dat je tussen de 6 à 9 maanden moet wachten op een aannemer. Zelfs wachttijden van een jaar zijn geen uitzondering meer.”

Argwaan?

Een jaar wachten op je aannemer is geen uitzondering meer.

Foto Getty Images
  

“Ondanks die lange wachttijden, kan het toch zijn dat er aannemers zijn die wél snel kunnen beginnen. Dat kan zijn doordat er een opdracht in het water is gevallen, of een koppeltje uit elkaar is gegaan en hun bouwplannen niet meer doorgaan.”

Voor wie het toch niet vertrouwt dat een aannemer binnen de maand kan beginnen, heeft Waeytens een tip. “Toekomstige bouwers kunnen via de website van de fiscus checken of hun aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Als dat het geval is, denk je beter twee keer na.”

Betonstop

Heeft, naast het tekort aan arbeidskrachten, ook de nakende betonstop (of volgens Bouwunie ‘bouwshift’) iets te maken met de lange wachttijden? “Er is bij een aantal mensen inderdaad een bepaalde schrik ontstaan”, zegt Waeytens.

“Ligt mijn lapje grond in een zone waar je later nog kan bouwen? Zal het onteigend worden? Het kan zijn dat sommige mensen door die onwetendheid hun bouwproject sneller in gang hebben gezet. En die grotere vraag van bouwprojecten, leidt ook tot langere wachttijden.”

Goedkoop lenen

Mensen kunnen goedkoper lenen, waardoor ze makkelijker aan hun bouwavontuur kunnen beginnen.

Foto Getty Images
  

Daarnaast mogen we volgens Waeytens ook niet vergeten dat de economie het zeer goed doet. “Er zijn zeer lage interesten op de hypothecaire leningen, waardoor mensen heel goedkoop kunnen lenen.” Op die manier kan je natuurlijk makkelijker aan je bouwavontuur beginnen.

Beterschap?

Volgens Waeytens zal het nog wel even duren vooraleer de bouwpiek voorbij is. “Eind vorig jaar durfde ik nog te zeggen dat op het eind van 2019 de daling zou worden ingezet. Maar zoals het er nu uitziet, denk ik dat het waarschijnlijk wel midden 2020 zal zijn alvorens er een tegenovergestelde tendens is."

"Dat wil niet zeggen dat je in 2020 sowieso binnen een maand je bouwproject kan starten, maar de wachttijden zullen dan hoogstwaarschijnlijk wel een stuk lager liggen. Al is dat nog steeds koffiedik kijken.”

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/lange-wachttijden-in-de-bouw-jaar-wachten-op-eerste-steenlegging-is-geen-uitzondering/