livios logo

Najaarsboeken met inspiratie voor de bouwheer

Foto Livios
  

Wie gaat bouwen of verbouwen, kan wel wat inspiratie gebruiken. Die vind je in de praktijk, maar ook in één van de vele boeken over design, architectuur, bouwen en verbouwen. Livios snuisterde in het aanbod van dit najaar en selecteerde 11 boekentoppers om duimen en vingers bij af te likken:

Monumenten met een hart

De 7 werken van Barmhartigheid

Foto Livios
  

Op 13 september vierde Open Monumentendag Vlaanderen zijn 21ste verjaardag, met als thema ‘zorg’. Voor de selectie van zorgmonumenten in dit boek heeft auteur Patrick De Rynck gekozen voor een klassieke en tegelijk actuele invalshoek: de zeven werken van barmhartigheid. Binnen deze zeven thema’s worden verschillende facetten belicht, zoals armenzorg, drinkwatervoorziening en psychische gezondheidszorg.

Godshuis De Meulenaere in Brugge, de abdij van Herkenrode, de Zillebekevijver in Ieper, het Gelmelslot in Hoogstraten… het zijn slechts enkele monumenten uit de boeiende selectie aan toppers uit de Vlaamse bouwgeschiedenis die in ’Monumenten met een hart’ aan bod komen. Stuk voor stuk monumenten die in hun stad of dorp duidelijke archeologische, bouwkundige en landschappelijke sporen hebben nagelaten. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met schitterende foto’s van Stefan Dewickere.

Foto Livios
  

Titel: ‘Monumenten met een hart. De 7 werken van Barmhartigheid’
Auteur: Patrick De Rynck
Aantal pagina's: 167
Uitgever: Davidsfonds/Leuven
ISBN: 978-90-5826-658-3
Prijs: 29,95 euro

Moderne Architectuur op Expo 58

Voor een humaner wereld


  

"Iedereen die met architectuur bezig is, moet dit boek hebben", luidt het bij het Mercatorfonds. Niet verwonderlijk, want Expo 58 is een mijlpaal in de Belgische geschiedenis. De 42 miljoen bezoekers die naar Brussel afzakten maakten kennis met een nieuwe wereld en nieuwe verrassende architectuur. Denk maar aan de experimenten met nieuwe constructies - en neen, we hebben het niet alleen over het Atomium - vormen en materialen, de moderne paviljoenen versus historische bouwconcepten, ... Kortom, Expo 58 was het begin van een andere architectuur in België.


  

Titel: ‘Moderne Architectuur op expo 58’
Auteurs: O.l.v. Rika Devos & Mil De Kooning
Aantal pagina's: 352
Uitgever: Mercatorfonds
ISBN: 978-90-6153-641-3
Prijs: 49 euro

Woon met lef

Woonideeën en –oplossingen van Marie-Gon Vos

Foto Livios
  

Met beperkte middelen en weinig inspanning een huis opfrissen, dat is wat interieurstyliste Marie-Gon Vos doet in ‘Woon met lef’. Ze speelt met kleuren, creëert optimale indelingen en vindt praktische oplossingen. Uit de overweldigende reacties na een oproep naar mensen met een woonvraag of -wens selecteerde ze 14 projecten. Ter plekke komt ze samen met de bewoners tot een concreet ontwerp met kleurplan, indeling, tips voor accessoires en zelfs het boodschappenlijstje voor de klusser.

De meeste woonwensen in 'Woon met lef' gaan over kleurgebruik in huis en de indeling van ruimtes. De verbluffende voor en na foto's doorheen de 20 korte hoofdstukken laten zien hoe Marie-Gon erin slaagt om met enkele simpele aanpassingen ruimtes om te toveren. Zowel liefhebbers van pittige, eigentijdse kleuren als voorstanders van warme materialen en een huiselijke sfeer vinden in 'Woon met lef' zeker hun gading.

Foto Livios
  

Titel: ‘Woon met lef’
Auteur: Marie-Gon Vos
Aantal pagina's: 192
Uitgever: Unieboek
ISBN: 978-90-475-1069-7
Prijs: 29,95 euro

100 x mooier wonen

Interieurstyliste Marijke Schipper geeft stylinggeheimen prijs

Foto Livios
  

Een sfeervol interieur hoeft geen fortuin te kosten. Dat bewijst Marijke Schipper in '100 x mooier wonen'. In dit feelgood- woonboek vind je heel wat tips en adviezen om ook in tijden van crisis met weinig middelen een leuk en sfeervol interieur te creëren. Door creatief en anders te kijken naar spullen die je al in huis hebt, kom je al heel ver. De ideeën zijn bovendien makkelijk realiseerbaar voor ieder huis en elke kamer.

Interieurstyliste Marijke Schipper heeft een eigen interieurontwerp- en adviesbureau. Ze maakte reeds verschillende woonreportages en werkte mee aan diverse televisieprogramma's, zoals Eigen Huis & Tuin, TV Woonmagazine en SamenWonen. Deze prachtig vormgegeven inspiratiegids is onmisbaar voor iedereen die van wonen houdt.

Foto Livios
  

Titel: ‘100 x mooier wonen’
Auteur: Marijke Schipper
Aantal pagina's: 214
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978-90-215-4642-1
Prijs: 22,50 euro

Verstandig Bouwen & Renoveren

Onmisbaar voor bouwer en verbouwer

Foto Verstandig Bouwen
  

Niet op de Boekenbeurs, maar wel een absolute 'must have' voor iedereen die met bouwen en verbouwen bezig is: de jaargids ‘Verstandig Bouwen & Renoveren’. Deze bestaat al meer dan 15 jaar en geldt als dé leidraad voor iedereen met bouwplannen. In bijna 400 pagina’s beschrijft het naslagwerk het bouwproces van a tot z, van de ruwbouwwerken over de keuze van je binnenschrijnwerk tot de aanleg van je tuin.

‘Verstandig Bouwen & Renoveren’ verschijnt samen met de handige bijlage ‘Geld en Energie’, die je doorheen het doolhof van financiële en administratieve bouwaspecten loodst. Ook de recente wetgeving rond energie en de mogelijke energiebesparende maatregelen worden hier uitvoerig besproken. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor nieuwigheden op de bouwmarkt in de rubriek Podium voor nieuwigheden.

Foto Verstandig Bouwen
  

Titel: ‘Verstandig Bouwen & Renoveren’
Auteurs: Geert Houben, Heleen Neels en Tom Mondelaers
Aantal pagina's: 360
Uitgever: Verstandig Bouwen
ISBN: 978-90-755-9550-5
Prijs: 29 euro

Wonen met stijl

Sfeervol genieten

Foto Livios
  

In 'Wonen met stijl - Sfeervol genieten' draait alles om genieten, cocoonen en onthaasten pur sang. Auteur Patrick Retour belicht alle facetten van relaxen en tot jezelf komen in huis en tuin. Zowel in gezinsverband als met vrienden of familie.

Alle woonstijlen komen in 'Wonen met stijl - sfeervol genieten' aan bod: van zen tot weelderig, van strak klassiek tot doorleefd tijdloos. Steeds maken de persoonlijke touch en de detailafwerking het verschil. De foto's van Mich Verbelen en Eddy Vangroenderbeek dompelen je onder in een genoeglijke sfeer. Boeiende anekdotes van de bewoners en handige tips van topspecialisten kruiden het geheel.

Foto Livios
  

Titel: ‘Wonen met stijl’
Auteur: Patrick Retour
Aantal pagina's: 191
Uitgever: Standaard Uitgeverij
ISBN: 978-90-02-23535-1
Prijs: 29,95 euro

Design voor kids

Een compleet overzicht van designvoorwerpen voor stijlbewuste ouders

Foto Livios
  

'Design voor kids' is een handig overzichtsboek waarin ruim 450 praktische designvoorwerpen voor kinderen overzichtelijk worden voorgesteld. Alles wat een baby, peuter, kleuter of kind nodig heeft, passeert de revue: babystoeltjes, kinderwagens, meubeltjes, glazen, reisspulletjes, speelgoed en behangpapier.

Alle voorwerpen hebben net dat tikkeltje meer: de designer heeft tijdens het ontwerpen veel aandacht besteed aan innovatieve materialen en technieken én aan esthetiek. Het resultaat is een boek vol grappige, kleurrijke en handige voorwerpen.

Foto Livios
  

Titel: ‘Design voor kids’
Auteur: Phyllis Richardson
Aantal pagina's: 256
Uitgever: Standaard Uitgeverij
ISBN: 978-90-02-23515-3
Prijs: 29,95 euro

De zeventig beroemdste steden van de wereld

5.000 jaar van bijzondere stedenbouw

Foto Livios
  

Vanaf de oorsrpong van de urbanisatie in Mesopotamië tot de wereldsteden van vandaag hebben grote steden de ontwikkeling van de menselijke beschaving bepaald. 'De zeventig beroemdste steden van de wereld' vertelt het verhaal van legendarische steden als Babylon, Athene, Rome en Istanboel door de eeuwen heen.

Een ongelooflijk scala aan gerenommeerde schrijvers, onder wie Jan Morris, Adam Zamoyski en Misha Glenny, brengen het karakter van iedere plaats tot leven en verklaren de redenen van hun succes. In dit pareltje zie je elke stad hoe die er tijdens zijn bloeitijd moet hebben uitgezien. 'De zeventig beroemdste steden van de wereld' is niets minder dan een portret van de wereldbeschaving.

Foto Livios
  

Titel: ‘De zeventig beroemdste steden van de wereld’
Auteurs: Simon, Schama, Joan Oates, Jan Morris, e.a.
Aantal pagina's: 303
Uitgever: Uitgeverij THOTH Bussum
ISBN: 978-90-6868-516-9
Prijs: 32,50 euro

Droomburchten & luchtkastelen

Op zoek naar een identiteit

Onder invloed van het in ijltempo uitdijende kapitalistische systeem ontstond er in de negentiende eeuw met de bourgeoisie een nieuwe sociale klasse. Deze nieuwe rijken spiegelden zich graag aan de levensstijl van de oude aristocratie. En wonen in een kasteel hoorde daar in veel gevallen bij.

Foto Livios
  

De afgelopen 250 jaar werden in Europa dan ook diverse kastelen gebouwd, als stenen belichaming van een met fantasie gekruide fascinatie voor een ver en vaak geïdealiseerd verleden. Historische elementen en stijlen werden daarbij virtuoos en zonder schroom gemixt. ‘Droomburchten & luchtkastelen’ behandelt dit bijzondere thema uit de bouwgeschiedenis en verhaalt over de dromen van de burgerij en de manier waarop ingenieurs, architecten en ambachtslieden hieraan vorm gaven.

Foto Livios
  

Titel: ‘Droomburchten & luchtkastelen’
Auteurs: Jan De Maeyer, Peter Heyrman, Yves Schonjans, Luc Vanackere en Linda Van Santvoort
Aantal pagina's: 159
Uitgever: Davidsfonds/Leuven
ISBN: 978-90-5826-659-0
Prijs: 29,95 euro

Wintersfeer

Warmte in huis tijdens de koude winter

Foto Livios
  

Hoe maak je van allerlei mooie meubels en accessoires één perfect geheel? In 'Wintersfeer' wijdt Tilly Cambré je in in haar manier van werken om tot een stijlvol, gezellig en gestyled plaatje te komen. Naast enkele basisregels voor een winters interieur, toont ze kamer per kamer hoe je van elk hoekje iets bijzonders maakt. Van voortuin over de zithoek tot patio en leefkeuken, elke ruimte wordt ondergedompeld in een warme gezellige sfeer.

Elk hoofdstuk bevat een praktische handleiding en een lijst met benodigdheden zodat je zelf aan de slag kunt gaan. Subtiele feestlichtjes, warme kleuren, sfeermakers op de schouw, guirlandes, ruitmotieven en uiteraard een rijkelijk versierde kerstboom komen in 'Wintersfeer' ruim aan bod.

Foto Livios
  

Titel: 'Wintersfeer'
Auteurs: Tilly Cambré en Fanny Storms
Aantal pagina's: 94
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-8643-3
Prijs: 19,95 euro

Countryside

Landelijk wonen, reizen en leven

Journaliste en fotografe Monique Geertsen neemt je in 'Countryside' mee naar 6 interessante streken: De Vlaamse Ardennen, Zeeland, Loire, Cotswolds, Voerstreek en Noordwest-Ierland. Ze ontmoet er inspirerende mensen die het landleven als leidraad hebben gekozen.

Foto Livios
  

'Countryside' is een caleidoscoop van landschap, ambacht, historie, tuinieren, wonen en culinaire genoegens. Monique Geertsen brengt onder andere volgende thema's prachtig in beeld: stoere ambachtelijke meubelen, authentieke streekproducten, keramiek en pottenbakken, wijngaarden en sprookjeskastelen.

Foto Livios
  

Titel: 'Countryside'
Auteur: Monique Geertsen
Aantal pagina's: 166
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-8641-9
Prijs: 24,95 euro

Win een boekenpakket!

Livios geeft 5 boekenpakketten weg. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je de wedstrijdvraag correct beantwoorden en het antwoord op de schiftingsvraag zo dicht mogelijk benaderen.

Wedstrijdvraag: Hoeveel pagina's telt één boekenpakket in totaal?

Schiftingsvraag: Hoeveel juiste antwoorden bereiken de redactie van Livios tegen maandagavond 2 november?

Wij maken de winnaars in de nieuwsbrief van 3 november bekend.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/najaarsboeken-met-inspiratie-voor-de-bouwheer/