livios logo

Onmisbare tips voor een succesvol bouwproject

Ga je binnenkort bouwen? Dan heb je ongetwijfeld al heel wat goedbedoeld advies gekregen van vrienden en familie. Maar om echt goed van start te gaan, vertrouw je best op je architect. Hij weet als geen ander waar je rekening mee moet houden. Bereid je voor met deze gouden architectentips.

1. Begin niet onbezonnen

Neem je tijd voor een weldoordacht ontwerp.

Foto Getty Images
  

Laat je ontwerp rijpen en groeien. Beslissingen die je nu neemt, zijn voor de rest van je leven in die woning. Neem dus je tijd voor een weldoordacht ontwerp. Dat levert je een efficiëntere en snellere bouwfase op. Bovendien jagen aanpassingen aan het ontwerp in de werffase het kostenplaatje omhoog. Probeer dus op voorhand de juiste keuzes te maken. Het heeft geen zin om te investeren in dure technieken en hernieuwbare energie als je woning geen performante bouwschil heeft. Ook als je een huis koopt en wil verbouwen, weersta dan aan de verleiding om er meteen in te vliegen. Zorg voor een gecoördineerd plan van aanpak. Alles hoeft ook niet in één keer af te zijn. Je interieur, de buitenaanleg en zelfs de gevelafwerking kunnen de volgende jaren ook nog.

2. Bepaal je budget

Kijk naar je budget en naar je plannen. Die twee moeten maximaal op elkaar afgestemd zijn.

Foto Getty Images
  

Kijk naar je budget en naar je plannen. Die twee moeten maximaal op elkaar afgestemd zijn. Is je budget te klein om het hele bouwproject grondig aan te pakken? Heb dan geduld, spaar nog wat en doe het daarna meteen goed. Denk niet dat andere architecten of aannemers je plannen kunnen realiseren aan de helft van de prijs. Kijk dus uit voor praatjesmakers. Een beperkt budget hoeft trouwens geen rem te zijn op de keuze of de detaillering van je architectuur. Je kan perfect een bijzondere woning op maat laten ontwerpen met een unieke woonbeleving voor hetzelfde geld.

3. Stel prioriteiten

Bepaal wat je zelf echt belangrijk vindt. Ook al heb je nu nog niet het budget voor een aantal zaken, in de toekomst misschien wel. Probeer je daarbij niet altijd vast te klampen aan alledaagse en vertrouwde conventies. Het kan geen kwaad om ruimtes in elkaar te laten overvloeien, zowel horizontaal als verticaal. Laat je omringen met bouwpartners die meegaan in jouw verhaal en die daarvoor creativiteit aan de dag willen leggen. Wees ook niet bang voor kritische bedenkingen. Twijfelen en zaken afwegen tegen elkaar is de basis voor gefundeerde beslissingen.

4. Denk aan later

Natuurlijk ben je enthousiast en wil je snel beginnen. Maar het is zinvol om nog voor de start al even uit te zoomen en breder na te denken over een toekomstvisie. Daar kan je heel wat geld mee besparen. Nu een keuken plaatsen die je uitbouw binnen vijf jaar in de weg staat, is jammer. Al nadenken over toekomstopties en er de voorbereidingen voor treffen, is nu een kleine kost, maar spaart een hoop werk en geld uit eens het zo ver is.

5. Durf dromen

Ga met partners in zee gaat die met je meedromen. Dat klinkt misschien nogal zweverig net op een moment dat je de grootste investering van je leven doet. Maar dat is meteen ook de reden waarom je zo moet denken. Bij zo’n investering hoor je niet over één nacht ijs te gaan. In een huis moet je je goed voelen en thuiskomen. Hou dat doel voor ogen vanaf het begin. En laat niets of niemand je van de wijs brengen.

Een plannetje tekenen en klaar. Bij de taak van een architect komt heel wat meer kijken. Je ziet deze bouwpartner best als een mogelijkheid om het maximum uit je bouwbudget te halen. Vertrouw op zijn ondersteuning en doe beroep op zijn creativiteit, kennis en ervaring. Zo ben je zeker van een resultaat op maat waar je achteraf van blijft genieten.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/onmisbare-tips-voor-een-succesvol-bouwproject/