livios logo

“Open discussie aan de tekentafel is cruciaal voor een goed project”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Ignaas Back van BACK architectenbureau uit Gent.

Ignaas werd geselecteerd als opvolger door Lore Perneel en Carmen Osten van Perneel Osten Architecten. Lees ook hun vijf vragen!

Foto Back architecten
  

Foto Back architecten
  

Foto Back architecten
  

Nieuwbouw of renovatie?

We staan met zijn allen voor een boeiend vraagstuk. Hoe verder omgaan met bouwen in een dichtslibbend stedelijk landschap? We zoeken in elk project naar evenwicht tussen waar bouwen en net niet bouwen. Het antwoord is steeds specifiek, soms herbouw, verbouw of nieuwbouw.

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een geslaagd project is een symbiose tussen bouwheer, aannemer en architect. Waar iedereen met een goed gevoel aan terug denkt en waarbij het resultaat de tekening overstijgt.

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Door minder te bouwen. Denk als bouwheer eerst na waar je prioriteiten liggen en hoe je ruimtes kan combineren. Bespreek los van andermans verwachtingen je eigen woonst en hoe je hierin wil leven.

Foto Back architecten
  

Foto Back architecten
  

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Steek minder geld in je keuken en badkamer. Ga uit eten samen. Maak een wandeling, liefst in de bergen. Probeer eens een koude douche en ga op avontuur.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Ga in zee met een aannemer en architect waar je je goed bij voelt. Een open discussie zowel aan de tekentafel als op de werf is cruciaal voor een goed project. Durf hierbij duidelijk je specifieke wensen te formuleren.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/open-discussie-aan-de-tekentafel-is-cruciaal-voor-een-goed-project/