livios logo

“Renoveren als het kan, nieuwbouw als het moet”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Petra Decouttere en Jan Baes van ae-architecten uit Gentbrugge. Welke tips hebben zij voor jou?

Petra Decouttere en Jan Baes werden geselecteerd als opvolger door architect Klaas Vanslembrouck.  Lees ook zijn vijf vragen! 

Petra Decouttere en Jan Baes: "Omring je tijdens je (ver)bouwproces met mensen waarmee het klikt."

Foto ae-architecten
  

1. Nieuwbouw of renovatie?

In de huidige context kan je stellen: renoveren als het kan, nieuwbouw als het moet. Volgens ons zijn de factoren functionaliteit en belevingswaarde bepalend in die keuze. Als beide afwezig zijn, zal er zich waarschijnlijk een drastische verbouwing aankondigen en dan valt nieuwbouw – en soms betekent dat verhuizen – te overwegen. Als zowel functionaliteit als belevingswaarde prominent aanwezig zijn, is het de vraag of er überhaupt wel iets moet gebeuren. Voor alles wat zich tussen die twee uitersten bevindt, is volgens ons verbouwen aangewezen.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Als het project essentieel kan bijdragen aan de leefkwaliteit van de bewoners, gebruikers of toevallige passanten en tegelijkertijd ook verwondering kan oproepen. Dat kan zowel door een groot gebaar als door een kleine plaatselijke ingreep, zoals in deze compacte atelierwoning.

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Een goede focus op de essentie van het wonen, vanaf de prille conceptfase, zonder je te verliezen in banaliteiten en technische snufjes is absoluut aangewezen. Als er grotere kostenbeperkingen aan te pas moeten komen, zal je de oppervlakte van de werken moeten reduceren, goedkopere materialen moeten kiezen of het aantal werkuren moeten verlagen. Dat laatste kan je bereiken door met prefabsystemen te werken of door zelf de handen uit de mouwen te steken.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Wanneer je (ver)bouwt, is dat een intense periode. Daarom is het belangrijk je te laten omringen met mensen waarmee het klikt. Volgens ons is het dan ook te vermijden dat je in zee gaat met mensen waar je amper een connectie mee voelt.

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

Foto ae-architecten
© Stijn Bollaert  

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Neem ruimschoots de tijd om bij het ontwerp zorgvuldig de grote lijnen uit te zetten en toets daaraan consequent maar kritisch alle beslissingen.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/renoveren-als-het-kan-nieuwbouw-als-het-moet/