livios logo

Van voorontwerp tot de juiste aannemer(s)

Als alles contractueel in orde is, is het tijd voor het echte werk. Een eerste concrete stap naar jouw toekomstige woning is het voorontwerp. Dan volgen de stedenbouwkundige aanvraag en het uitvoeringsdossier. Zodra dat allemaal in orde is, kan de zoektocht naar de juiste aannemers beginnen. In elke stap speelt de architect zijn rol.

Rond de tafel

architect bouwplannen plan

Samen met je architect ga je je bouwproject verder uitdiepen. Enkel als hij voldoende feedback van jouw kant heeft, kan hij een project op jouw maat maken.


  

architect plan schets bouwpartners bouwplan

Een voorontwerp geeft je een eerste idee hoe je woning er zal uitzien. Sommige architecten maken zelfs een maquette.


  

houtskeletbouw werkman houten skelet dak

Een uitvoeringsdossier bevat een meetstaat met cijfermateriaal waarmee je offertes kan opvragen bij aannemers.

Foto Arkana
  

Jij en je architect zullen nu dieper ingaan op jouw plannen. Jullie hebben heel wat dingen te bespreken. De hamvraag is wat jij verlangt. Je architect kan immers pas een huis of verbouwing op jouw maat ontwerpen als jij weet wat je wilt.
Er zijn heel wat vragen waar je bij moet stilstaan, naargelang het over nieuwbouw of verbouwen gaat. Hoeveel slaapkamers wil je? Een standaard- of speciale keuken? Welke bouwstijl heb je voor ogen? Volstaan de huidige energie-eisen of willen jullie nog een stap verder gaan, en zo ja: hoe ver? En welk budget hebben jullie voorhanden, ... ?

Het eerste voorontwerp...

Met die feedback gaat de architect aan de slag om een eerste voorontwerp te maken. Zo’n ontwerp geeft je al een eerste concreet idee hoe je woning er zal uitzien. Het voorontwerp kan bestaan uit schetsen, een grondplan, een maquette en een benaderende kostenraming.

Het tweede voorontwerp...

Een eerste poging zit zelden meteen goed, dus aan jou om het ontwerp grondig te evalueren en samen met jouw architect bij te sturen. Neem je tijd, want deze fase is van cruciaal belang. Het voorontwerp vormt immers de basis van álles wat volgt. Op dit moment is het nog eenvoudig om aan te passen en wijzigingen door te voeren: maak daarvan gebruik! In heel veel gevallen volgt er nog een tweede, of zelfs derde voorontwerp.

Stedenbouwkundige vergunning

Eén keer het voorontwerp volledig op punt staat en door jou is goedgekeurd, werkt de architect het ontwerp verder uit. Hij vult het aan met een beschrijving van de materialen en een eerste raming van de kosten. Op basis van dit voorontwerp stelt hij het dossier voor de stedenbouwkundige vergunning samen.
Die aanvraag bestaat uit situatie- en oriëntatieschetsen, geveltekeningen, foto's van het terrein, isolatieberekeningen, bouwaanvraagformulieren, ... De gemeente moet dan binnen een bepaalde termijn haar antwoord laten weten.

Uitvoeringsdossier

Als de aanvraag in orde is, kan de architect het uitvoeringsdossier opstellen. Dit dossier omvat niet alleen de uitvoeringsplannen en de nodige bijpassende detailtekeningen, maar ook een bestek (of lastenboek) en een opmetingstaat. In die opmetingsstaat staan de hoeveelheden materialen die nodig zijn.

Zoeken naar aannemers: aanbesteding

Met het cijfermateriaal in de opmetingsstaat, kan je offertes opvragen bij aannemers en/of algemene bouwbedrijven of sleutel-op-de-deurbedrijven. Dring erop aan dat ze hun offertes zo volledig mogelijk opstellen, zodat je correct kan vergelijken.
Je architect helpt je om de offertes te vergelijken en adviseert je bij je keuze. Want hij weet uit ervaring of bepaalde aannemers goed werk leveren. Let wel dat je architect onafhankelijk is: in een latere fase moet hij diezelfde aannemer per slot van rekening controleren.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/van-voorontwerp-tot-de-juiste-aannemer-s/