livios logo

“Veiligheidscoördinator geen overbodige kost!”

De veiligheidscoördinator is vaak de minst gewenste partner in een bouwproject vindt ingenieur Danny Defoor. “Bouwers zien hem als een ‘kost zonder zichtbaar resultaat’. En dat is allesbehalve de waarheid. Getuige daarvan zijn de vele arbeidsongevallen op bouwwerven waarvoor geen veiligheidscoördinator werd aangesteld. Vorig jaar waren er dat in België maar liefst 15.000!”

Wie?
Danny Defoor van Danafix-EVC bvba is veiligheidscoördinator niveau A, EPB- en ventilatieverslaggever en gespecialiseerd in warmteverliesberekening.

Danny Defoor


  

Misvattingen

Ook al zie je als (ver)bouwer een veiligheidscoördinator misschien als overbodig, je bent bij wet verplicht om er een aan te stellen bij elke werf waar minstens twee aannemers gelijktijdig of na elkaar (zelfs met ruime tussenpauze) op de werf komen. Zelfs als je met een sleutel-op-de-deurfirma in zee gaat, komt er bijna altijd minstens één onderaannemer in beeld. Gevolg: de veiligheidscoördinator is verplicht.

Ook zelfbouwers moeten opletten. Hoewel zij zelf niet meetellen als aannemer, heb je bij nieuwbouw een aansluiting nodig voor gas, elektriciteit, telefonie, ... En deze nutsbedrijven tellen als aannemer.

Mogelijke risico’s

Wettelijk gezien mogen je partners in het project zelfs niet starten als je geen veiligheidscoördinator aanstelt. Je architect mag pas definitieve plannen tekenen nadat een veiligheidscoördinator ontwerp aangesteld is. En de aannemer kan de werf pas opstarten van zodra er een veiligheidscoördinator bij de verwezenlijking is.

Bij een ongeval op de werf zijn alle partijen aansprakelijk als er geen veiligheidscoördinator aangesteld werd. Ook jij als bouwheer! Je moet er op toezien dat een veiligheidscoördinator zijn werf opvolgt en moet dit contractueel vastleggen. Een ongevallenverzekering voor je bouwwerken afsluiten heeft dus totaal geen zin als je geen veiligheidscoördinator aanstelt. Want bij een ongeval zal de verzekering meteen vragen wie jouw veiligheidscoördinator is. Bij een controle van de technische inspectie wordt je werf bovendien meteen stilgelegd als er een veiligheidscoördinator ontbreekt.

inspecteur controle rechts


© Getty Images  

Dan maar de goedkoopste offerte nemen?

Dit is inderdaad een optie. Maar weet dat je als bouwheer wettelijk verplicht bent er op toe te zien dat de veiligheidscoördinator zijn taak naar behoren uitvoert en dat de aannemers zijn richtlijnen opvolgen. De goedkoopste prijs kan dus zeker als je weet dat de aangestelde veiligheidscoördinator je werf voldoende opvolgt. Vertrouwen is alles.

Een nieuwbouwwoning opvolgen met een drietal werfbezoeken is dan wel goedkoop, maar kan ook voor discussies zorgen als er iets voorvalt. Want achteraf gezien was er simpelweg te weinig controle op de werf. Een veiligheidscoördinator moet namelijk op elk ‘gevaarlijk’ moment aanwezig zijn, zoals:

  • Opstart, werkinrichting, kranen plaatsen
  • Graafwerken, bv. kelderruimtes (putten en sleuven dieper dan 1m20)
  • Metselwerk op hoogte (vanaf 2m hoogte gevaarlijk werk)
  • Dakwerken (werken op hoogte)

En dit zijn nog maar de ruwbouwwerken ... Een veiligheidscoördinator is dus zeker een nuttige partner bij elk bouwproces. Hij ziet erop toe dat de kans op ongevallen jouw droomproject niet hypothekeert.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/veiligheidscoordinator-geen-overbodige-kost/