livios logo

Hoe EPB-attest verkrijgen als architect niet meer meewerkt?

Vraag

We hebben ons huis laten verbouwen. Door de fout van de aannemer en architect er is van alles mis gegaan en is er serieus over ons buget gegaan. Zowel de aannemer als de architect laten niets meer van zich horen. We hebben de aannemer aangetekend in gebreke gesteld op advies van de architect, maar nu laat de architect zelf niets meer horen. Als we bellen, neemt hij niet op.

Ik heb nu vernomen dat we een EPB-attest moeten hebben voor we begonnen zijn met de verbouwing. De architect heeft ons dit nooit meegedeeld.

Ons huis is nu intussen af, maar wij wisten dit dus allemaal niet. Ik en mijn man zijn leken op gebied van verbouwingen. De afwerking vanbinnen hebben we uiteindelijk zelf met de hulp van vrienden afgewerkt.

Kan ik nu nog een EBP-attest verkrijgen? Ook de papieren voor de BTW moeten ingevuld worden met alle materialen die gebruikt zijn. Wat kan ik nog ondernemen?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan architect Eric Houben:

"Het EPB-attest kan ook door de architect afgeleverd worden indien hij deze kwalificaties heeft, heel vaak echter is dit een externe verslaggever. Er kan nu nog altijd iemand aangesteld worden, die het dossier op gebied van EPB in orde zal brengen aan de hand van de facturen en mits controle van de uitgevoerde werkzaamheden.  

Dit moet ten laatste 6 maanden na het einde der werken geregeld zijn. De startverklaring is vermoedelijk niet ingediend, hier hangt waarschijnlijk een boete aan vast.   

Indien aannemer en/of architect niet reageren, kan er een procedure opgestart worden bij de bemiddelingscommissie, zo niet moet er een advocaat ingeschakeld worden. Voor de architect kan een bemiddelende rol weggelegd zijn bij de Orde van Architecten."

Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/30611/hoe-epb-attest-verkrijgen-als-architect-niet-meer-meewerkt/