livios logo

Is architect verantwoordelijk voor afwijking EPB-waarden?

Vraag

De architect heeft, tegen de raad van de EPB-verslaggever in, minder isolerend materiaal voorgeschreven, offertes binnengehaald, plaatser aanbevolen en een contract gemaakt. De EPB- verslaggever stelt dit vast bij zijn eindverslag en de bouwheer krijgt een boete van de administratie.

De architect weigert stelling te nemen op de afwijking, en wenst daar niet over te communiceren. Kan de architect aansprakelijk gesteld worden, en welke weg moet de bouwheer volgen?

Antwoord

Als je gedurende het hele traject je architect niet hebt bijgestuurd, dan ligt de eindverantwoordelijkheid bij jou. 

Je EPB-verslaggever heeft een adviserende rol, maar zowel jij als je architect hoeven zich hier niet aan te houden, daar het geen bindend advies is.

Jouw taak als bouwheer is om er voor te zorgen dat je je architect goed informeert over wat je wou en wat volgens jou zeker moest gebeuren qua isolatie. Ook als jouw architect niet zelf het initiatief daar in nam.

Voordat je woning af is, heb je trouwens ook een paar keer je handtekening gezet onder een document, samen met je architect en EPB-verslaggever. Deze handtekeningen veronderstellen dat je akkoord ging met de situatie. De bijbehorende boete is bijgevolg ook voor jou. Het lijkt ons niet dat je de architect nog aansprakelijk kan stellen.

In dit artikel vind je meer informatie over de EPB-boete

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/30634/is-architect-verantwoordelijk-voor-afwijking-epb-waarden/