livios logo

Ingrijpende energetische renovatie, maar toch afgewezen door netbeheerder

Vraag

We hebben in samenspraak met de architect en EPB-verslaggever een oude woning volledig gestript en gerenoveerd, met aandacht voor isolatie en technieken. Waar het doel was om E50 te halen, zijn we volgens een voorlopig EPB-rapport beland aan E33. Iets om fier op te zijn, maar ook een zware financiële aderlating. Daarom hebben we rekening gehouden met compensatie door premies van de netbeheerder en BENOpas.

Nu wil de netbeheerder geen premie uitbetalen voor 85% van onze vloerisolatie. Terwijl de officiële EPB-software aantoont dat élke schil ruim voldoende aangepakt is om van een Ingrijpende Energetische Renovatie te spreken.

Situatieschets:

- Het hoofdvolume van onze woning (inkom, leefruimte, keuken, wasplaats, wc, nieuwe slaapkamer) ligt op 1 m hoogte, met de oude slaapkamers en badkamer een half verdiep hoger.

- Garage en 'kelder' zitten op straatniveau, een half verdiep onder het hoofdvolume

- Het hoofdvolume rust op een kruipkelder. Vanwege beperkte hoogte is de vloerplaat geïsoleerd met PUR langs boven (zodat de vloerverwarming niet onnodig die vloerplaat opwarmt) én langs onder (omwille van de EPB-regelgeving). De netbeheerder wil niet afwijken van een strikte regel dat beide lagen niet één geheel zouden vormen en gaat dus in tegen het oordeel van de EPB-verslaggever en -software.

- De slaapkamers/badkamer zijn ook voorzien van isolatie via de 'kelder' (garage + bergruimte). Dit op voorstel van de EPB-verslaggever, zodat het verwarmd volume beperkt bleef. De netbeheerder wil niet aanvaarden dat de garage plus bergruimte in ons geval gelijk staat met 'kelder', men vindt dat de vloer van die garage/bergruimte geïsoleerd hadden moeten worden. Ze betalen geen premie voor isolatie van dat plafond.

Het gevolg van de stugge houding van de netbeheerder is dat 85% van onze vloerisolatie-inspanningen niet aanvaard worden voor premies, en dus ook geweigerd worden voor de BENOpas. Wat kunnen we doen?

Antwoord

Om hierover te oordelen zouden we inzage moeten hebben in de subsidieregelgeving van deze netbeheerder en de argumentatie van de weigering. We kunnen er m.a.w. zo geen uitspraak over doen.

 

Beantwoord door: Jo Vandervelden, DATON
Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/34207/ingrijpende-energetische-renovatie-maar-toch-afgewezen-door-netbeheerder/