livios logo

Moeten wij boete betalen door laattijdig uitvoeren van werken door aannemer?

Vraag

Ik contacteerde een firma voor een nazicht van de elektriciteit en het plaatsen van branddetectie en de nodige keuringen. Ik bezorgde hem de nodige info en de dringendheid en de laatste datum om alles in orde te brengen. Maar we liepen door deze firma een paar maanden vertraging op waardoor we een belastingsboete krijgen van 3.450 euro voor nalatigheid.

Sommige werken, zoals het plaatsen van brandblussers en branddeuren (door andere firma's), gebeurden in de eerste twee maanden na kennisgave door de stad. In de communicatie met dergelijke firma heb ik meermaals gevraagd de werken spoedig en voor datum uit te voeren.

Zou ik een vrijstelling kunnen krijgen van deze belasting door onmacht en toch de werken direct van start te hebben laten gaan? Kan ik de aannemer voor het laattijdig afronden van de werken in gebreke stellen en hem verantwoordelijk stellen voor de boete die daartoe gegeven werd?

Antwoord

Jouw vraag kan niet beantwoord worden zonder kennis van de onderliggende overeenkomsten. Je moet immers bewijzen dat jouw medecontractant laattijdig is geweest en dat je daardoor de fiscale boete hebt bekomen. Je kan de vermeende overmachtssituatie ook voorleggen aan de fiscale administratie. 

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/35132/moeten-wij-boete-betalen-door-laattijdig-uitvoeren-van-werken-door-aannemer/