livios logo

Schade en gevolgschade, wie is aansprakelijk?

Vraag

Wij hebben in opdracht van een particulier een huis gerenoveerd, maar wij waren niet de hoofdaannemer. Ten eerste waren de bouwkundige architect, binnenhuisarchitect en de installatieadviseur de directie voor de opdrachtgever.

Dan de verdeling:

  • 1. wij als bouwkundig aannemer en wtb installateur
  • 2. electra installateur
  • 3. schilder en wandafwerking
  • 4. hovenier
  • 5. interieurbouwer
  • 6. tegelzetter

De interieurdesigners hebben de inbouwkranen uitgezocht die wij als loodgieter moesten aanschaffen en monteren. Het zijn dure kranen uit Italië waarvan wij het merk en de kwaliteit niet kenden. Na de montage en het stucwerk (dat wij ook in onze portefeuille hadden), begonnen de tegelzetter en wandafwerkers (betonstuc).

Nadat de kranen, die we tijdens de bouw wel hadden afgeperst, in gebruik werden genomen, barstten de puntstukken in de kraan. Dit was een onderdeel van de kraan, en er ontstond dus lekkage.

De eerste kraan hebben wij netjes vrijgehakt en gerepareerd, en ook het stucwerk, de wandafwerking en het tegelwerk werden hersteld. Maar nu is er weer een kraan met een gesprongen puntstuk. Moeten wij dan alle schade en gevolgschade herstellen? 

Antwoord

Het lijkt er sterk op de dat de kranen, of de onderdelen, de druk niet aankunnen en springen. Indien je als installateur geen fout hebt begaan bij de plaatsing kan je afwentelen op de leverancier van de kraan op voet van productaansprakelijkheid.

Kijk jouw contract na vermits je de kranen kennelijk niet zelf hebt besteld en geleverd. Dit is niet geheel duidelijk omdat je toch gewag maakt van het feit dat de architect de kranen heeft uitgezocht en jij ze hebt besteld? Spreek de leverancier alleszins meteen aan en stel in gebreke zodat kan vastgesteld worden op tegenspraak wat de oorzaak is.

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/35239/schade-en-gevolgschade-wie-is-aansprakelijk/