livios logo

Moet makelaar je inlichten over boetes bij verkoop?

Vraag

We vragen ons af of we de makelaar aansprakelijk kunnen stellen. Hij heeft ons geen  informatie gegeven over de terugbetaling van de registratierechten of over een boete bij een verkoop binnen de drie jaar. Dit kost ons nu 8.900 euro en makelaarskosten.

Moet een makelaar voor de betaling die hij ontvangt voor de verkoop van een huis, klanten deze informatie geven?

Antwoord

Jouw vraag is niet helemaal duidelijk. Mijn advies is dus misschien niet helemaal van toepassing op jouw situatie.

De makelaar heeft uiteraard een informatieplicht. Als je refereert aan een boete bij verkoop binnen 3 jaar, dan bedoel je wellicht de verkoop van een woning door jou destijds aangekocht met toepassing van het zogenaamd ‘laag beschrijf’. De makelaar had je inderdaad moeten informeren dat in dat geval extra registratierechten (nu verkooprechten genoemd) van 5% moeten worden betaald, plus een boete. Maar normaliter is er in jouw akte van aankoop ook een artikel opgenomen dat jou daarvoor waarschuwt.

Je kan proberen jouw makelaar aansprakelijk te stellen, maar hou dan wel rekening met de bewijslast. Het is helemaal niet zeker dat een rechter jou daarin zal volgen. Hij zal wellicht ook wijzen op jouw eigen onderzoeksplicht.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/vraag/35276/moet-makelaar-je-inlichten-over-boetes-bij-verkoop/